21.05.2022 Evenemang, Film Filmhuset, Stockholm

100-årsdagen av Sven Nykvists födelse med specialvisning av Roman Polańskis Hyresgästen (”Lokator”) 🗺

21 maj firar vi 100-årsdagen av den världsberömde svenske filmfotografen Sven Nykvists födelse på Filmhuset i Stockholm. Gör dig redo för en dag fylld av filmupplevelser.

Sven Vilhelm Nykvist var en svensk filmfotograf, regissör, manusförfattare och filmproducent, som av många betraktas som en av de största filmfotograferna genom tiderna. Under sin 55 år långa karriär arbetade han tillsammans med ingen mindre än Ingmar Bergman (Fanny och Alexander) och Roman Polański (Hyresgästen). Han har belönats med två Oscarstatyetter. 

Under evenemanget 21/5 kommer två polska gäster att diskutera Sven Nykvists arbete med moderatorn Lars Pettersson från Föreningen Sveriges Filmfotografer. Katarzyna Taras är professor vid Łódź filmskolan. Hon ska prata om Sven Nykvists arbete och även om Piotr Jaxas utställning som presenterar många internationella filmskapare. Łukasz Bielan är en polsk filmfotograf som arbetade med Sven Nykvist i Alla talar om Grace (”Something To Talk About”) 1995.  

Från 21 maj till 20 juni visas utställningen ”Cinematographers” med foton av kända filmskapare tagna av Piotr Jaxa, en polsk filmfotograf och kameraoperatör som träffats med Sven Nykvist under en av sina resor. Utställningen skapades i samarbete med polska Föreningen för Filmfotografer (PSC). Alla är varmt välkomna att komma och se den i Filmhuset i Stockholm. 

Klockan 17.00 kan alla som deltar i evenemanget se Roman Polańskis film Hyresgästen (1976). En berättelse om en byråkrat som hyr en lägenhet i Paris där han blir indragen i ett kaninhål av farlig paranoia. 

I programmet: 

  • Svenska och internationella gäster som professor Katarzyna Taras från Łódź filmskola, Knut Haraldsen, chefsbelysningstekniker, Pål Bugge Haagenrud från FNF och Łukasz Bielan från SOC - Society of Operating Cameramen, m. fl. 
  • Specialvisning av Roman Polańskis Hyresgästen (1976), fotograferad av Sven Nykvist 
  • Piotr Jaxas fotoutställning ”Cinematographers” 

Tid: 21/5, 10:30 – 23:00 

Plats: Filmhuset, Borgvägen 1 

Projekt skapades i samarbete mellan Föreningen Sveriges Filmfotografer FSF, Polska institutet i Stockholm och IMAGO - International Federation of Cinematographers. 

  

Läs mer och köp din biljett här

Scheduled Evenemang >Film
Filmhuset, Stockholm Map

Konsert med musik av Moniuszko 🗓

I år är det 150 år sedan den främste kompositören av vokalmusik i polsk musikhistoria Stanisław Moniuszko (1819-1872) gick bort. Moniuszko blir kallad ”den polske Schubert” och ”den polska nationella operans fader”. Han skrev 13 andra operor, där de mest kända är den underbara ”Straszny Dwór” /Den hemsökta herrgården/ , ”Halka” och ”Verbum nobile”. Han skrev operetter, mässor och andra religiösa verk, kantater, ballader samt instrumentala verk – för orkester (bl. a. den vackra fantasiouvertyren ”Bajka” /Sagan/), stråkkvartetter och piano.
11 06.2022 Evenemang, Musik

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur – Öppningsevenemang &

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur är ett program som vill uppmärksamma den litteratur som finns tillgänglig på svenska av författare från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern (efter den kulturella och politiska alliansen av dessa länder i den så kallade Visegrádgruppen). På så sätt vill vi uppmuntra alla att läsa böcker från Centraleuropa!
08 06.2022 Evenemang, Litteratur

Europeiska språkdagen 2022 🗓

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. För att fira dagen ordnar Nätverket Språkdagen i Sverige ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.
27 09.2022 Evenemang, Språk