9.05.2022 - 10.05.2022 Aktuellt

Fotoreportage: Förhandsvisning av Lämna inga spår i Stockholm

Den exklusiva förhandsvisningen av Lämna inga spår i regi av Jan P. Matuszyński ägde rum den 9e maj på biograf Victoria kl 20:30. Skådespelaren Tomasz Ziętek och producenten Aneta Hickinbotham kom till Stockholm för att delta i Q&A efter filmen.

Filmen Lämna inga spår berättar om den brutala dödsmisshandeln av studenten Grzegorz Przemyk som får nationen att koka. Staten skyr dock inga medel för att mörklägga vad som hänt och det enda vittnet blir plötsligt regimens fiende nummer ett. Filmen är baserad på verkliga händelser ”Lämna inga spår” är Polens Oscarbidrag för bästa utländska film.

Publiken på Victoria biografen hade många frågor om filmen. Våra gäster, Tomasz och Aneta, berättade om filmhistoriens betydelse för dagens samhälle. De pratade om hur filmen skapades och vad den polska och internationella publiken tyckte om den. Tack för det inspirerande mötet!

Alla foton är tagna av Kania NordFoto.

Filmvisningen arrangeras av Lucky Dogs och Polska institutet Stockholm

Filmen visades också på Stockholm International Film Festival den 10:e maj. Publiken lyssnade öckså på det fascinerande samtalet mellan journalisten Hynek Pallas och våra speciella gäster.

Filmen har biopremiär i Sverige den 3 juni! Hitta biljetter här.

Stort tack till alla som var med, speciellt till Tomasz Ziętek och Aneta Hickinbotham för de intressanta samtalen efter filmvisningarna och Anna Lindström från Lucky Dogs för samarbetet med det projektet. Det var fantastiskt att ha er i Stockholm!

from to
Scheduled Aktuellt

Inblick Södertörn, Utblick Polen – utställning och

Den 19 oktober 2022 kl. 13.00 – 17.00 på Södertörns högskola äger det internationella symposiet Art in Public Life: Art and Cultural Policies of the 1970s Reconsidered rum, som är del i ett pågående samverkansprojekt, Inblick Södertörn, Utblick Polen. 50 år av konst, offentlighet och kulturpolitik, som drivs av Konstvetenskapen på Södertörns högskola i samverkan med Region Stockholm, Södertälje konsthall, Botkyrka konsthall och Polska institutet. Projektet är finansierat genom Samverkansenheten vid Södertörns högskola. Huvudtalare är: prof. Agata Jakubowska (Warszawauniversitetet), dr Karolina Kolenda, (Krakows pedagogiska universitet) och dr Kim West, (Södertörns högskola).
30 09.2022 28 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

Peter Janssons reseberättelse från Sokołowsko 🗓

Peter Jansson åkte till Sokolowsko för att medverka vid invigningen av och föreläsa och samtala om hans bokprojekt vid årets Krzysztof Kieślowski-festival.
19 08.2022 29 08.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

KLARSKRIFT OCH ANDRA SKRIFTER – KRZYSZTOF SIWCZYK

I september ges ut en diktsamling Klarskrift och andra dikter med texter av den polske poeten Krzysztof Siwczyk (Prosak Förlag, 2022). Boken är översatt av Julian Birbrajer och omslaget är gjort av Elwira Gocłowska. Bokreleasen kommer att hållas på årets Bokmässan i Göteborg redan den 23 september kl. 11.30, på EUNIC Stockholms monter (C02:01). Varmt välkommen!
23 09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur