21.05.2022 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: „Celebrating Sven Nykvist” på Filmhuset

Den 21 maj 2022 ägde „Celebrating Sven Nykvist” rum på Filmhuset i Stockholm. Evenemanget var en hyllning till Sven Nykvists utmärkta livsverk. Panelisterna berättade bland annat om sin beundran till Sven, sina inspirationer och intressanta projekt som de skapades tillsammans.

Firandet av Sven Nykvists 100-årsdagen blev en stor succé! Programmet på Filmhuset uppmärksammade minnet av Sven Nykvist, en av dem världens främsta och mest produktiva filmfotograferna genom tiderna.

Internationella gäster såsom Katarzyna Taras, polsk lärare och filmkritiker, samt Pål Bugge Haagenrud och Knut Haraldsen, norska filmfotografer, deltog i panelerna med Lars Pettersson som moderator. Lars Karlsson presenterade ett fantastiskt digitaliseringsprojekt av Svenska Filminstitutet. Vi avslutade evenemanget med en fascinerande visning av Hyresgästen (”The Tenant”) av Roman Polanski visad på 35 mm film. En unik upplevelse!

Tack Föreningen Svenska Filmfotografer, Imago, alla medverkande och alla våra fina gäster för en underbar dag!

I lördags på Filmhuset, Stockholm öppnades också utställningen “Cinematographers” av Piotr Jaxa som skapades i samarbete med polska Föreningen för Filmfotografer (PSC). Utställningen pågår t o m den 20 juni 2022. Varmt välkommen!

Scheduled Aktuellt >Galleri

Fotoreportage: Lukáš Oravec Quartet feat. Kálmán Oláh

Enastående Lukáš Oravec (SK), Maciej Sikała (PL), Kálmán Oláh (HU), Tomáš Baroš (CZ) och Marián Ševčík (SK) gjorde fantastiska spelningar för fullsatta salonger på Katalin And All That Jazz Östra Station i Uppsala den 20 september och på Stallet i Stockholm den 21 september.
20 09.2022 21 09.2022 Galleri

Inblick Södertörn, Utblick Polen – utställning och

Den 19 oktober 2022 kl. 13.00 – 17.00 på Södertörns högskola äger det internationella symposiet Art in Public Life: Art and Cultural Policies of the 1970s Reconsidered rum, som är del i ett pågående samverkansprojekt, Inblick Södertörn, Utblick Polen. 50 år av konst, offentlighet och kulturpolitik, som drivs av Konstvetenskapen på Södertörns högskola i samverkan med Region Stockholm, Södertälje konsthall, Botkyrka konsthall och Polska institutet. Projektet är finansierat genom Samverkansenheten vid Södertörns högskola. Huvudtalare är: prof. Agata Jakubowska (Warszawauniversitetet), dr Karolina Kolenda, (Krakows pedagogiska universitet) och dr Kim West, (Södertörns högskola).
30 09.2022 28 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

Peter Janssons reseberättelse från Sokołowsko 🗓

Peter Jansson åkte till Sokolowsko för att medverka vid invigningen av och föreläsa och samtala om hans bokprojekt vid årets Krzysztof Kieślowski-festival.
19 08.2022 29 08.2022 Aktuellt, Evenemang, Film