21.05.2022 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: „Celebrating Sven Nykvist” på Filmhuset

Den 21 maj 2022 ägde „Celebrating Sven Nykvist” rum på Filmhuset i Stockholm. Evenemanget var en hyllning till Sven Nykvists utmärkta livsverk. Panelisterna berättade bland annat om sin beundran till Sven, sina inspirationer och intressanta projekt som de skapades tillsammans.

Firandet av Sven Nykvists 100-årsdagen blev en stor succé! Programmet på Filmhuset uppmärksammade minnet av Sven Nykvist, en av dem världens främsta och mest produktiva filmfotograferna genom tiderna.

Internationella gäster såsom Katarzyna Taras, polsk lärare och filmkritiker, samt Pål Bugge Haagenrud och Knut Haraldsen, norska filmfotografer, deltog i panelerna med Lars Pettersson som moderator. Lars Karlsson presenterade ett fantastiskt digitaliseringsprojekt av Svenska Filminstitutet. Vi avslutade evenemanget med en fascinerande visning av Hyresgästen (”The Tenant”) av Roman Polanski visad på 35 mm film. En unik upplevelse!

Tack Föreningen Svenska Filmfotografer, Imago, alla medverkande och alla våra fina gäster för en underbar dag!

I lördags på Filmhuset, Stockholm öppnades också utställningen “Cinematographers” av Piotr Jaxa som skapades i samarbete med polska Föreningen för Filmfotografer (PSC). Utställningen pågår t o m den 20 juni 2022. Varmt välkommen!

Scheduled Aktuellt >Galleri

POLSKA BAND UNDER FESTIVALEN FUTURE ECHOES I

Showcasefestivalen Future Echoes som sker 16 till 18 februari 2023 kommer att ha runt 100 artister från hela världen på runt tio scener i centrala Norrköping. I årets lineup finns band från Polen – CHEAP TOBACCO och FRANCIS TUAN samt den polsk-ukrainska duon KADABRA DYSKETY KUSAJE.
16 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Den tredje upplagan av V4 Film Dagar/V4

Mellan den 22-25 februari 2023 äger rum den nya upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days! Under festivalen på Zita Folkets Bio i Stockholm visas fyra fantastiska samtida filmer från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.
22 02.2023 25 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Hasiorkväll: filmvisning och föreläsning om den polska

Under året 2022 anordnades flera evenemang kring den polska konstnären Władysław Hasior som ett samarbete mellan bl.a. Södertälje konsthall, Södertörns högskola, Polska institutet i Stockholm och Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Den 8 februari äger rum en filmvisning och en föreläsning kring Władysław Hasiors konst. Missa inte!
08 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Historia, Konst