8.06.2022 Evenemang, Litteratur Kulturbiblioteket

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur – Öppningsevenemang & specialskyltning  🗺

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur är ett program som vill uppmärksamma den litteratur som finns tillgänglig på svenska av författare från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern (efter den kulturella och politiska alliansen av dessa länder i den så kallade Visegrádgruppen). På så sätt vill vi uppmuntra alla att läsa böcker från Centraleuropa!

Projektet lanseras den 8 juni kl. 18 på Kulturbiblioteket (Kulturhuset, Sergels torg) med ett samtal mellan två översättare av samtida polsk och ungersk litteratur, Jan Henrik Swahn och Eva-Teresia Lundberg, med litteraturkritikern Emi-Simone Zawall som moderator. 

Kulturbiblioteket kommer att skylta med Visegráds bokval (vi kommer att skylta med böcker från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern) fram till 31 juli 2022.

Medverkande under öppningsevenemanget den 8 juni: 

Emi-Simone Zawall 

Litteraturkritiker, översättare från polska och redaktör för tidskriften Essä. Bosatt i Stockholm. Hon har ett stort intresse för polsk litteratur, speciellt för Bruno Schulz. Hon har bland annat översatt Medaljonger av Zofia Nałkowska, en bok som är ett måste att läsa i Polen! 

Jan Henrik Swahn 

Författare och översättare från danska, franska, polska och nygrekiska. Han har gett ut tolv romaner och översatt över tjugo romaner och diktsamlingar, bland annat Jakobsböckerna och Daghus natthus av den polska nobelpristagare Olga Tokarczuk. 

Eva-Teresia Lundberg 

Översättare från ungerska och engelska. Hon har en magisterexamen i litterär översättning från HDK Valand i Göteborg och har översatt verk av bland andra Magda Szabó, Antal Szerb, Krisztina Tóth och Miklós Nyiszli. Eva-Teresia Lundberg är också verksam som musiker.  

I samarbete med Ungerns ambassad, Tjeckiska centret, Slovakiska ambassaden och Kulturbiblioteket. 

Scheduled Evenemang >Litteratur
Kulturbiblioteket Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik