8.06.2022 Evenemang, Litteratur Kulturbiblioteket

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur – Öppningsevenemang & specialskyltning  🗺

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur är ett program som vill uppmärksamma den litteratur som finns tillgänglig på svenska av författare från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern (efter den kulturella och politiska alliansen av dessa länder i den så kallade Visegrádgruppen). På så sätt vill vi uppmuntra alla att läsa böcker från Centraleuropa!

Projektet lanseras den 8 juni kl. 18 på Kulturbiblioteket (Kulturhuset, Sergels torg) med ett samtal mellan två översättare av samtida polsk och ungersk litteratur, Jan Henrik Swahn och Eva-Teresia Lundberg, med litteraturkritikern Emi-Simone Zawall som moderator. 

Kulturbiblioteket kommer att skylta med Visegráds bokval (vi kommer att skylta med böcker från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern) fram till 31 juli 2022.

Medverkande under öppningsevenemanget den 8 juni: 

Emi-Simone Zawall 

Litteraturkritiker, översättare från polska och redaktör för tidskriften Essä. Bosatt i Stockholm. Hon har ett stort intresse för polsk litteratur, speciellt för Bruno Schulz. Hon har bland annat översatt Medaljonger av Zofia Nałkowska, en bok som är ett måste att läsa i Polen! 

Jan Henrik Swahn 

Författare och översättare från danska, franska, polska och nygrekiska. Han har gett ut tolv romaner och översatt över tjugo romaner och diktsamlingar, bland annat Jakobsböckerna och Daghus natthus av den polska nobelpristagare Olga Tokarczuk. 

Eva-Teresia Lundberg 

Översättare från ungerska och engelska. Hon har en magisterexamen i litterär översättning från HDK Valand i Göteborg och har översatt verk av bland andra Magda Szabó, Antal Szerb, Krisztina Tóth och Miklós Nyiszli. Eva-Teresia Lundberg är också verksam som musiker.  

I samarbete med Ungerns ambassad, Tjeckiska centret, Slovakiska ambassaden och Kulturbiblioteket. 

Scheduled Evenemang >Litteratur
Kulturbiblioteket Map

Konsert med musik av Moniuszko 🗓

I år är det 150 år sedan den främste kompositören av vokalmusik i polsk musikhistoria Stanisław Moniuszko (1819-1872) gick bort. Moniuszko blir kallad ”den polske Schubert” och ”den polska nationella operans fader”. Han skrev 13 andra operor, där de mest kända är den underbara ”Straszny Dwór” /Den hemsökta herrgården/ , ”Halka” och ”Verbum nobile”. Han skrev operetter, mässor och andra religiösa verk, kantater, ballader samt instrumentala verk – för orkester (bl. a. den vackra fantasiouvertyren ”Bajka” /Sagan/), stråkkvartetter och piano.
11 06.2022 Evenemang, Musik

Europeiska språkdagen 2022 🗓

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. För att fira dagen ordnar Nätverket Språkdagen i Sverige ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.
27 09.2022 Evenemang, Språk

Polska konstnärer på Supermarket Art Fair 2022

I år kommer två polska konstnärsgrupper LeleArt Space och NOWY ZŁOTY/NY GYLLENE samt en polsk performer Konrad Juściński att delta i Supermarket Art Fair 2022 som i år äger rum mellan den 26-29 maj i SKHLM Skärholmen Centrum!
26 05.2022 29 05.2022 Evenemang, Konst