22.09.2022 - 25.09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Marcin Wicha och Krzysztof Siwczyk på Bokmässan i Göteborg 2022

Två polska författare, Marcin Wicha och Krzysztof Siwczyk, kommer till Göteborg för att delta i årets Bokmässa som äger rum 22-25 september!

Krzysztof Siwczyks dikter kommer att läsas upp på en av Bokmässans scener – ‘Rum för poesi’ den 22 september kl. 13:00, både på polska (av författaren själv) och på svenska (av Mikael Nydahl). Krzysztof deltar även i ett författarsamtal på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm den 21 september, kl. 18. Mer information om samtalet hittar du på Rumänska kulturinstituts hemsida och på Facebooks evenemang.

Marcin Wicha är en av paneldeltagarna under seminariet “Ensamhet och isolering – frihet eller fängelse?” som äger rum den 24 september kl. 10.00 på Bokmässans scen R2. Seminarium anordnas av EUNIC Stockholm i samarbete med Polska institutet.

Seminariets Beskrivning

Varför uppfattas det ofta som skamligt att vara ensam samtidigt som självvald ensamhet blivit alltmer eftertraktad? Är det ens möjligt att vara ensam och lycklig med tanke på den globala instängdhet som pandemin orsakat? Författarna CORINA OPROAE (Rumänien), DANIEL SCHREIBER (Tyskland), ANDREA WINKLER (Österrike) och MARCIN WICHA (Polen) i ett samtal om hur begreppet ensamhet förändrats över tid och hur upplevelsen av ensamhet skiljer sig beroende på sammanhanget. Programledare: ANNINA RABE, litteraturkritiker. Läs mer på Bokmässans officiella hemsida.

Om författarna:

Krzysztof Siwczyk (f. 1977, Knurów) är en polsk poet, litteraturkritiker och skådespelare. Hans dikter har publicerats i olika stora litterära tidskrifter i Polen och utomlands (Tyskland, Slovenien, Slovakien, Kanada, Frankrike, Tjeckien, Bulgarien). För rollen i Lech Majewskis film “Wojaczek” nominerades han till European Film Academy Award (Paris, 2000). Sedan 2000 har Krzysztof varit medlem i European Film Academy och Polish Writers’ Association. Han skriver för de största polska tidskrifterna, bl.a. ”Tygodnik Powszechny”, ”Polityka” och ”Gazeta Wyborcza”.

Foto: Lorenzo Castore

Marcin Wicha (f. 1972, Warszawa) är formgivare, skribent och har författat både artiklar, essäer och barnlitteratur. Hans texter publiceras bland annat i den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza. Sakerna jag inte slängde (”Rzeczy, których nie wyrzuciłem”) som gavs ut på förlaget Karakter 2016 har vunnit flera prestigefyllda priser i hemlandet, såsom Paszport Polityki 2017, Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicza 2018 och Nagroda Literacka Nike 2018. Boken har nyligen översatts till svenska 2022 av Patricia Cukrowska (Prosak Förlag).

Foto: Mikołaj Starzyński

from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia