22.09.2022 - 25.09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Marcin Wicha och Krzysztof Siwczyk på Bokmässan i Göteborg 2022

Två polska författare, Marcin Wicha och Krzysztof Siwczyk, kommer till Göteborg för att delta i årets Bokmässa som äger rum 22-25 september!

Krzysztof Siwczyks dikter kommer att läsas upp på en av Bokmässans scener – ‘Rum för poesi’ den 22 september kl. 13:00, både på polska (av författaren själv) och på svenska (av Mikael Nydahl). Krzysztof deltar även i ett författarsamtal på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm den 21 september, kl. 18. Mer information om samtalet hittar du på Rumänska kulturinstituts hemsida och på Facebooks evenemang.

Marcin Wicha är en av paneldeltagarna under seminariet “Ensamhet och isolering – frihet eller fängelse?” som äger rum den 24 september kl. 10.00 på Bokmässans scen R2. Seminarium anordnas av EUNIC Stockholm i samarbete med Polska institutet.

Seminariets Beskrivning

Varför uppfattas det ofta som skamligt att vara ensam samtidigt som självvald ensamhet blivit alltmer eftertraktad? Är det ens möjligt att vara ensam och lycklig med tanke på den globala instängdhet som pandemin orsakat? Författarna CORINA OPROAE (Rumänien), DANIEL SCHREIBER (Tyskland), ANDREA WINKLER (Österrike) och MARCIN WICHA (Polen) i ett samtal om hur begreppet ensamhet förändrats över tid och hur upplevelsen av ensamhet skiljer sig beroende på sammanhanget. Programledare: ANNINA RABE, litteraturkritiker. Läs mer på Bokmässans officiella hemsida.

Om författarna:

Krzysztof Siwczyk (f. 1977, Knurów) är en polsk poet, litteraturkritiker och skådespelare. Hans dikter har publicerats i olika stora litterära tidskrifter i Polen och utomlands (Tyskland, Slovenien, Slovakien, Kanada, Frankrike, Tjeckien, Bulgarien). För rollen i Lech Majewskis film “Wojaczek” nominerades han till European Film Academy Award (Paris, 2000). Sedan 2000 har Krzysztof varit medlem i European Film Academy och Polish Writers’ Association. Han skriver för de största polska tidskrifterna, bl.a. ”Tygodnik Powszechny”, ”Polityka” och ”Gazeta Wyborcza”.

Foto: Lorenzo Castore

Marcin Wicha (f. 1972, Warszawa) är formgivare, skribent och har författat både artiklar, essäer och barnlitteratur. Hans texter publiceras bland annat i den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza. Sakerna jag inte slängde (”Rzeczy, których nie wyrzuciłem”) som gavs ut på förlaget Karakter 2016 har vunnit flera prestigefyllda priser i hemlandet, såsom Paszport Polityki 2017, Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicza 2018 och Nagroda Literacka Nike 2018. Boken har nyligen översatts till svenska 2022 av Patricia Cukrowska (Prosak Förlag).

Foto: Mikołaj Starzyński

from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia