20.09.2022 - 21.09.2022 Aktuellt, Evenemang, Musik

Lukáš Oravec Quartet feat Kálmán Oláh & Maciej Sikała

Lukáš Oravec, en av Slovakiens mest kända jazztrumpetare, är på Sverigebesök tillsammans med jazzmusiker från Visegrádgruppsländerna (V4) i samband med Slovakiens ordförandeskap i Visegrádgruppen. Bandet uppträder på Katalin and all that Jazz i Uppsala den 20 september och på Stallet i Stockholm den 21 september.

Medverkande:

Lukáš Oravec (SK) – trumpet, flygelhorn

Maciej Sikała (PL) – saxofon

Kálmán Oláh (HU) – piano

Tomáš Baroš (CZ) – kontrabas

Marián Ševčík (SK) – trummor

Lukáš Oravec Quartet grundades i början av 2012. Bandets kvalitet tilltalade omedelbart alla jazzentusiaster. Deras debutalbum ”Introducing Lukas Oravec Quartet” släpptes 2013 och vann priset ESPRIT 2013 för årets bästa slovakiska album. Lukas Oravec sticker ut för sin unika improvisationskonst och följer jazztrumpetstorheterna som Freddie Hubbard, Tom Harrell och Woody Shaw. Kvartettens artister är den kända ungerska pianisten Kálmán Oláh och slovakiska slagverkaren Marián Ševčík samt den eftertraktade tjeckiska basisten Tomáš Baroš. Han är en av de yngsta, mest begåvade basisterna i den tjeckiska jazzscenen. Under Sverigebesöket medverkar även den polske saxofonisten Maciej Sikała.

Maciej Sikała är polsk tenor- och sopransaxofonist, kompositör och bandledare utbildad vid Musikakademin i Katowice (jazzprogram). Han är professor vid Musikakademin i Bydgoszcz och Gdańsk. Maciej Sikała har samarbetat bl a med Maurizio Rolli, David Kikoski, Billy Hart, Billy Harper, Wayne Dockery och polska toppmusiker: Anna Maria Jopek, Piotr Wojtasik, Kuba Stankiewicz, Jose Torres, Krzysztof Herdzin, Leszek Kułakowski och Dominik Wania. Han har spelat i flera band, t ex Miłość, the Piotr Wojtasik Quintet, the Piotr Rodowicz Quartet, the Leszek Możdżer Quintet and Sextet och Vintage Band. Han har gjort studioinspelningar och har uppträtt med  trumpetarna Lester Bowie och Kenny Wheeler, med pianisten Dolph Castelano och sångaren Miles Griffith. 2004 turnerade han med den amerikanska saxofonisten Billy Harper. Sikała har vunnit manga priser genom åren, t ex  på International Jazz Improvisation Competition i Katowice. Han har utsetts till Årets bästa saxofonist av läsare av Jazz Forum fler än 20 gånger. Maciej Sikała har släppt sex album och medverkat på över 60.

Konserterna arrangeras av Slovakiens ambassad, Tjeckiens ambassad, Ungerns ambassad, Republiken Polens ambassad, Tjeckiska centret och Polska institutet i Stockholm i samarbete med Katalin and all that Jazz samt Stallet i samband med Slovakiens ordförandeskap i Visegrádgruppen (V4).

Läs mer HÄR

och HÄR.

….

20 september kl. 20:00 Katalin and all that Jazz, Roslagsgatan 1, Uppsala

FRI ENTRÉ – men du måste boka biljett!

Insläpp: 18:00, Bordsbokning: Ring 018-14 06 80

……

21 september kl. 19.00 Stallet, Stallgatan 7, Stockholm

FRI ENTRÉ – FÖRANMÄLAN KRÄVS

Anmäl dig HÄR!

OBS! Begränsat antal platser Stallet & serveringen öppnar 18.00

Stanna gärna kvar, serveringen har öppet

from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Musik

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik