9.09.2022 Aktuellt, Galleri

En kväll med musik av Karol Szymanowski och Fryderyk Chopin 

Den 9 september gav den polska pianisten och prisbelönta deltagaren av Chopintävlingen Joanna Goranko en lysande pianokonsert i residensen av Polens ambassadör Joanna Hofman.

Konserten anordnades av Polska institutet Stockholm och Polska ambassaden för att fira Romantikens år samt hylla Karol Szymanowski som föddes för 140 år och Artur Rubinstein som dog för 40 år sedan.

Bland de fina gästerna fanns sju ambassadörer – från Polen, Portugal, Schweiz, Ukraina, Kroatien, Rumänien, Japan och Israel, diplomater från bl a Sverige, Norge, Tjeckien, Litauen, Ungern, Ukraina, Spanien och Slovakien. Även representanter av den polska diasporan i Sverige närvarade. Joanna Goranko briljerade och fick stormande applåder medan en film om Artur Rubinstein som visades under kvällen väckte stort intresse bland publiken.

Tack alla som kom!

foto: Paweł Kania NordFOTO

Scheduled Aktuellt >Galleri

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur