23.09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

KLARSKRIFT OCH ANDRA SKRIFTER – KRZYSZTOF SIWCZYK

I september ges ut en diktsamling Klarskrift och andra dikter med texter av den polske poeten Krzysztof Siwczyk (Prosak Förlag, 2022). Boken är översatt av Julian Birbrajer och omslaget är gjort av Elwira Gocłowska. Bokreleasen kommer att hållas på årets Bokmässan i Göteborg redan den 23 september kl. 11.30, på EUNIC Stockholms monter (C02:01). Varmt välkommen!

Krzysztof är också med i Bokmässans program “Rum för poesi” den 22 september kl. 13.00! Det blir ett fantastiskt tillfälle att lyssna på hans poesi på polska, läst av författaren själv, och på svenska, läst av översättaren Mikael Nydahl. Läs mer på Bokmässans hemsida.

Dessutom kommer Krzysztof att delta i poesikvällen “Rum för världspoesi” som sker på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm den 21 september kl. 18.00. Corina Oproae (RO), Krzysztof Siwczyk (PL), Vaiva Grainytė (LT) och Elsa Aids (CZ) kommer att bemöta den svenska publiken under en poesikväll modererad av Emi-Simone Zawall, översättare, litteraturkritiker och kulturjournalist på Svenska Dagbladet. Skådespelaren Nathalie Czarnecki kommer att läsa ett urval av dikter översatta till svenska och de litterära momenten kommer att sammanflätas med musikframföranden av violinisten Emilio Estrada. Evenemanget anordnas av Rumänska kulturinstitutet i samarbete med Litauiska institutet/Litauens ambassad, Polska institutet i Stockholm och Tjeckiska centret i Stockholm. Mer information hittar du här

Krzysztof Siwczyk (f. 1977) är poet, skådespelare, litteraturskribent och direktör för kulturinstutionen Instytut Mikołowski tillägnad poeten Rafał Wojaczek i Mikołów. Siwczyk spelade även rollen som Wojaczek i en film av Lech Majewski 1999. Han tillhör det yngre gardet av uppmärksammade och prisbelönta polska poeter, kanske något motvilligt då han odlar ett ironiskt och inte minst självironiskt uttryck. Han debuterade redan som artonåring med boken Dzikie dzieci (1995) för vilken han belönades med flera prestigefyllda priser. Sedan dess har han gett ut ytterligare sexton lyriksamlingar, senast Krematoria I/Krematoria II (2022) som nominerades till Wisława Szymborskas lyrikpris 2022. Hans dikter har tidigare översatts till bland annat franska, Klarskrift och andra dikter är första gången de översätts till svenska. Urvalet i den här boken har gjorts av poeten själv tillsammans med översättaren Julian Birbrajer och innehåller verk från 2016 och framåt.

Foto: Joanna Helander

Julian Birbrajer (f. 1955) är översättare, konstnär och skribent bosatt i Stockholm. Från polska har han tidigare översatt bland andra Hanna Krall och Wisława Szymborska. Han översätter även från italienska, ryska och engelska.

Prosak Förlag har gett ut även andra böcker av polska författare:
Urkällan / Zdrój (2021) Barbara Klicka
Sakerna jag inte slängde / Rzeczy, których nie wyrzuciłem (2022) Marcin Wicha
Syndafloden/ Potop (2022) Salcia Hałas
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur

Czeslaw Slania i vänners minnen: Zygmunt Kuszelewski

Vi fortsätter att uppmärksamma minnet av Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna, med denna intervju med Slanias två vänner och beundrare som bjuder på några personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om Czeslaw "Czesiek" Slania. Intervjufilmen publiceras den 21 oktober på Polska institutets Youtube-kanal, en dag före Czeslaw Slanias födelsedag.
21 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Adam Zagajewski på liv och död –

Vi rekommenderar varmt samtalet mellan Irena Gronberg och Mats Granberg på Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, Storgatan 7, kl. 13.30–14.15 den 15 oktober. Samtalet om den polska poeten Adam Zagajewski som avled på Världspoesidagen 2021 är en av programpunkter på Söderköpings poesifestival.
15 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Dokumentär om Alfreda Markowskas livsgärning 🗓

Dokumentärserien Den romska förintelsen finns tillgänglig på SVTPlay nu. Det tredje avsnittet handlar om Alfreda Markowskas hjälteinsatser och Dolores "Dolly" Andersens möte med en av de sista romska överlevarna från andra världskriget.
10 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Film, Historia