29.09.2022 Galleri

Fotoreportage: Magdalena Abakanowicz och Władysław Hasior på ART SPACE Södertörn

Den 29 september invigdes ART SPACE Södertörn, ett nytt rum för tillfälliga konstutställningar vid Södertörns högskola. Öppningsutställningen "Abakan och Nattlig ryttare. Magdalena Abakanowicz och Władysław Hasior Södertörn 1970 / 2022" curerad av Camilla Larsson kretsar kring två polska konstnärer som en gång verkat i området; Magdalena Abakanowicz och Władysław Hasior! Polska institutet var på plats så klart. Här får du se bilder från evenemanget, bl a med utställningens curator Camilla Larsson tillsammans med Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och Annika Öhrner, utställningsansvarig för Art Space.

Utställningen har öppet kl 11.00-17.00 vardagar 29 september – 28 oktober. Den är del i ett pågående samverkansprojekt ”Inblick Södertörn, Utblick Polen. 50 år av konst, offentlighet och kulturpolitik”, som drivs av Konstvetenskapen på Södertörns högskola i samverkan med Region Stockholm, Södertälje konsthall, Botkyrka Konsthall och Polska institutet i Stockholm. Det är finansierat genom rektorsmedel inom högskolans satsning på strategiska partnerskap. Art Space drivs av Södertörns högskola i samverkan med Stiftelsen Clara.
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri