11.10.2022 - 22.10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje

I oktober 2022 firar vi 50-årsjubileum av den polska konstnärens Władysław Hasiors "Solspann" som står i Södertälje.

Inom ramen för jubileet ska flera evenemang äga rum i oktober i Södertälje.

  • 29 september – 23 oktober kommer att visas en fotoutställning vid Södertälje stadshus och i Kringlans skyltfönster mot Köpmangatan. Flertalet bilder och annat arkivmaterial kommer att presenteras tillsammans med några verk av Władysław Hasior ur Södertälje konsthalls samlingar.
  • 12 oktober, kl. 18.30 anordnas ’Hasiorkväll’ på Spinnrocken (Nedre Villagatan 11, Södertälje). Julita Dembowska från Muzeum Tatrzańskie i Zakopane, Polen ska hålla en gästföreläsning om konstnären. Därefter kommer en ny dokumentärfilm om ”Solspann” och W.Hasiors besök till Sverige visas.
  • 22 oktober, kl.16.00 ska ”Solspanns” 50 år hyllas med en samling i Stadsparken (vid Södertälje centrum pendeltågstation samt vid kanalslänten) där jubileumstal och sång av kören Solspann ska äga rum. Dessutom kommer ett fackeltåg till skulpturgruppen ”Solspann” anordnas för att illuminera ”Hasiors hästar” vid solnedgången. Vi framför Władysław Hasiors verk Procession tillsammans, 50 år efter att skulpturgruppen började byggas!

Varmt välkomna!

Projektet är ett samarbete mellan: Polska institutet i Stockholm, Kulturhistoriska föreningen i Södertälje, ABF Södertälje-Nykvarn, Södertälje kommun och Södertälje konsthall.


from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Konst

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).
25 01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia