11.10.2022 - 22.10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje

I oktober 2022 firar vi 50-årsjubileum av den polska konstnärens Władysław Hasiors "Solspann" som står i Södertälje.

Inom ramen för jubileet ska flera evenemang äga rum i oktober i Södertälje.

  • 29 september – 23 oktober kommer att visas en fotoutställning vid Södertälje stadshus och i Kringlans skyltfönster mot Köpmangatan. Flertalet bilder och annat arkivmaterial kommer att presenteras tillsammans med några verk av Władysław Hasior ur Södertälje konsthalls samlingar.
  • 12 oktober, kl. 18.30 anordnas ’Hasiorkväll’ på Spinnrocken (Nedre Villagatan 11, Södertälje). Julita Dembowska från Muzeum Tatrzańskie i Zakopane, Polen ska hålla en gästföreläsning om konstnären. Därefter kommer en ny dokumentärfilm om ”Solspann” och W.Hasiors besök till Sverige visas.
  • 22 oktober, kl.16.00 ska ”Solspanns” 50 år hyllas med en samling i Stadsparken (vid Södertälje centrum pendeltågstation samt vid kanalslänten) där jubileumstal och sång av kören Solspann ska äga rum. Dessutom kommer ett fackeltåg till skulpturgruppen ”Solspann” anordnas för att illuminera ”Hasiors hästar” vid solnedgången. Vi framför Władysław Hasiors verk Procession tillsammans, 50 år efter att skulpturgruppen började byggas!

Varmt välkomna!

Projektet är ett samarbete mellan: Polska institutet i Stockholm, Kulturhistoriska föreningen i Södertälje, ABF Södertälje-Nykvarn, Södertälje kommun och Södertälje konsthall.


from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Konst

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia