10.10.2022 Aktuellt, Evenemang, Film, Historia

Dokumentär om Alfreda Markowskas livsgärning

Dokumentärserien Den romska förintelsen finns tillgänglig på SVTPlay nu. Det tredje avsnittet handlar om Alfreda Markowskas hjälteinsatser och Dolores "Dolly" Andersens möte med en av de sista romska överlevarna från andra världskriget.

Serien producerades av UDSY. Polska institutet i Stockholm är stolt att ha hjälpt till med bl a med kontakter i Polen och tillgång till arkivmaterial samt genom direktören Paweł Ruszkiewiczs deltagande i resan till Warszawa under inspelningen. Både Pilecki-institutet och Lublinavdelning av Institutet för nationell hågkomst samt romska organisationer i Sverige och Polen har varit engagerade och hjälpt oss med att hitta arkivmaterial. Ett stort tack till Presidentkansliet för filmmaterialet från 2006. Ett speciellt stor tack till Minister Wojciech Kolarski, Jan Gębalski, Anna Łozińska (Pilecki-institutet), Marie Fjellborg (UDSY), Stanisław Stankiewicz, Jan Chojnacki och Malenka Siwak.

Missa inte!

Serien hittar du på SVTPlay!
Mer information om Alfreda Markowska


Scheduled Aktuellt >Evenemang >Film >Historia

Den tredje upplagan av V4 Film Dagar/V4

Mellan den 22-25 februari 2023 äger rum den nya upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days! Under festivalen på Zita Folkets Bio i Stockholm visas fyra fantastiska samtida filmer från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.
22 02.2023 25 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Hasiorkväll: filmvisning och föreläsning om den polska

Under året 2022 anordnades flera evenemang kring den polska konstnären Władysław Hasior som ett samarbete mellan bl.a. Södertälje konsthall, Södertörns högskola, Polska institutet i Stockholm och Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Den 8 februari äger rum en filmvisning och en föreläsning kring Władysław Hasiors konst. Missa inte!
08 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Historia, Konst

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!
06 02.2023 12 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst