12.12.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty”

Den 12 december kl. 10.00 börjar konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ i Publicum på Åbo universitet, adress: Assistentinkatu 7. Konferensen sker på engelska.

Konferensen sammanfaller med att det i år är 460 år sedan Katarina Jagellonicas ankomst till Åbo; hon anlände dit julaftonen 1562. Syftet är att undersöka den kulturella transfern mellan Polsk-litauiska samväldet och Sverige-Finland som skedde under 1500- och 1600-talet bland annat ur det historiska, kulturhistoriska, litteraturvetenskapliga, lingvistiska och religionsvetenskapliga perspektivet. Det är Ewa Cybulska-Bohuszewicz från The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences i Warszawa som har varit drivkraften bakom evenemanget.

Läs mer här:Tidschema och alla föreläsare (från Polen, Finland och Sverige):Konferensen har arrangerats av The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences I Warszawa och Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) vid Åbo universitet i samarbete med Republiken Polens ambassad i Helsingfors och Polska institutet i Stockholm.

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Historia

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).
25 01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia