7.12.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

Specialvisning av Roman Polańskis ”Kniven i vattnet” (1962). En hyllning till kameramannen Jerzy Lipman 1922-1983.

Varmt välkommen till en speciell visning av Roman Polańskis "Kniven i vattnet" (1962) med foton av den fantastiska polska kameramannen Jerzy Lipman! Evenemanget sker i samband med 60-årsdagen av filmens premiär samt med 100-årsdagen av Jerzy Lipmans födelsedag.

Visningen äger rum den 7 december 2022 kl.18 på Bio Mauritz, Filmhuset i Stockholm.

Filmen kommer att introduceras med två korta föredrag av prof. Katarzyna Taras från den polska Łódź filmskolan och av filmproducent Johan Edström.

Det är fri entré men man måste anmäla sig till sztokholm@instytutpolski.pl senast den 6 december.

Varmt välkommen!

Projektet anordnas av Polska institutet i Stockholm i samarbete med FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer och IMAGO – International Federation of Cinematographers.
Om filmen

”Om två män är ombord är en kapten” – Roman Polanski

“Kniven i vattnet” är Roman Polanskis första långfilm inspelad i Polen 1962. Filmen är en psykologisk thriller som satt spår i såväl Polanskis egen karriär, som i thrillergenren i stort. Det var den första polska filmen som Oscarsnominerats i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film (1964).

Ett gift par gör sig redo för en tur ut på sjön. På vägen dit är de nära att köra över en ung man, och som plåster på såren erbjuder de honom att följa med på båten. Men väl ute till sjöss uppstår friktion mellan männen, en friktion som kommer att urarta totalt… (källan: TriArtPlay)

Originaltitel: Nóż w wodzie

Regissör: Roman Polański

Språk: polska med engelsk textning

Manus: Jakub Goldberg, Roman Polański, Jerzy Skolimowski

Foto: Jerzy Lipman

År: 1962

Längd: 94 minuter

Genre: Drama, Thriller

Medverkande:  Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz, Anna Ciepielewska
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Film

Den tredje upplagan av V4 Film Dagar/V4

Mellan den 22-25 februari 2023 äger rum den nya upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days! Under festivalen på Zita Folkets Bio i Stockholm visas fyra fantastiska samtida filmer från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.
22 02.2023 25 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Hasiorkväll: filmvisning och föreläsning om den polska

Under året 2022 anordnades flera evenemang kring den polska konstnären Władysław Hasior som ett samarbete mellan bl.a. Södertälje konsthall, Södertörns högskola, Polska institutet i Stockholm och Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Den 8 februari äger rum en filmvisning och en föreläsning kring Władysław Hasiors konst. Missa inte!
08 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Historia, Konst

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!
06 02.2023 12 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst