15.12.2022 - 19.12.2022 Aktuellt, Evenemang, Film, Historia, Teater

Visningar av filmen ”Tobiasz” och möten med teatergruppen Teatr Exit i Stockholm, Umeå och Nattavaara

Varmt välkomna till filmvisningar av "Tobiasz" och mötet med skaparna bakom filmen, den polska teatergruppen Teatr Exit: den 15 december kl. 19 i S:ta Eugenia i Stockholm, den 16 december kl. 19 i Svenska Kyrkan i Umeå och den 19 december kl. 19 i Nattavaara Folkets Hus.

Fri entré!

TEATR EXIT i Kraków är en verksamhet där TVÅ VÄRLDAR möts. Människor med olika funktionsnedsättningar delar utrymmet med artister med erkända prestationer. Dessa till synes avlägsna utrymmen är förenade med en GEMENSAM PASSION – TEATER OCH MUSIK. Deras möte handlar om ömsesidigt lärande. Först då är det möjligt att verkligen acceptera varandra, det vill säga att utbyta gåvor tillsammans.

Teatr Exit är en del av den kristna föreningen ”Klika”. Teatergruppen ser som sin uppgift att både bidra med kulturell kännedom och kunskap om Bibelns berättelser samtidigt som man, genom de skådespelarinsatser som görs av teater Exit, vill konkretisera budskapet om varje människas unika och okränkbara värde.

Teatr Exits regissör Maciej Sikorski kommer till Sverige för att presentera sin teaterverksamhet och presentera sin senaste film ”Tobiasz” på tre olika platser i Sverige: Malmö, Stockholm och Nattavaara. Filmen har svensk översättning. Nattavaara ligger strax norr om Polcirkeln samt bär ett namn som direkt slog an hos regissör Sikorski som sökte en plats för vilket kan symbolisera budskapet i teater Exits kommande film; Filmen om profeten Elia.

Världen ser ofta på funktionshindrade genom prismat av deras ofullkomlighet, ifrågasätter värdet av deras existens. Exit-teatern vill föra dit ljuset och glädjen som finns hos dess funktionshindrade skådespelare; kärlek, ärlighet och tillit till Gud.

Maciej Sikorski – manus och regissör

Emil Książczak – foto

Rafal Urbanski – produktionsledning

Foundation Awakening Passion – exekutiv producent

Polska institutet Stockholm är en av projektets samarbetspartners.


from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Film >Historia >Teater

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia