15.12.2022 - 19.12.2022 Aktuellt, Evenemang, Film, Historia, Teater

Visningar av filmen ”Tobiasz” och möten med teatergruppen Teatr Exit i Stockholm, Umeå och Nattavaara

Varmt välkomna till filmvisningar av "Tobiasz" och mötet med skaparna bakom filmen, den polska teatergruppen Teatr Exit: den 15 december kl. 19 i S:ta Eugenia i Stockholm, den 16 december kl. 19 i Svenska Kyrkan i Umeå och den 19 december kl. 19 i Nattavaara Folkets Hus.

Fri entré!

TEATR EXIT i Kraków är en verksamhet där TVÅ VÄRLDAR möts. Människor med olika funktionsnedsättningar delar utrymmet med artister med erkända prestationer. Dessa till synes avlägsna utrymmen är förenade med en GEMENSAM PASSION – TEATER OCH MUSIK. Deras möte handlar om ömsesidigt lärande. Först då är det möjligt att verkligen acceptera varandra, det vill säga att utbyta gåvor tillsammans.

Teatr Exit är en del av den kristna föreningen ”Klika”. Teatergruppen ser som sin uppgift att både bidra med kulturell kännedom och kunskap om Bibelns berättelser samtidigt som man, genom de skådespelarinsatser som görs av teater Exit, vill konkretisera budskapet om varje människas unika och okränkbara värde.

Teatr Exits regissör Maciej Sikorski kommer till Sverige för att presentera sin teaterverksamhet och presentera sin senaste film ”Tobiasz” på tre olika platser i Sverige: Malmö, Stockholm och Nattavaara. Filmen har svensk översättning. Nattavaara ligger strax norr om Polcirkeln samt bär ett namn som direkt slog an hos regissör Sikorski som sökte en plats för vilket kan symbolisera budskapet i teater Exits kommande film; Filmen om profeten Elia.

Världen ser ofta på funktionshindrade genom prismat av deras ofullkomlighet, ifrågasätter värdet av deras existens. Exit-teatern vill föra dit ljuset och glädjen som finns hos dess funktionshindrade skådespelare; kärlek, ärlighet och tillit till Gud.

Maciej Sikorski – manus och regissör

Emil Książczak – foto

Rafal Urbanski – produktionsledning

Foundation Awakening Passion – exekutiv producent

Polska institutet Stockholm är en av projektets samarbetspartners.


from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Film >Historia >Teater

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia