6.08.2022 - 28.08.2022 Galleri

Fotoreportage: Barbara Kozłowskas konst på Ornö

MÖRBY GÅRD KONST är en konstnärsdriven plats på Ornö i Stockholms skärgård, en konstnärsdriven förening som är inne på sitt tredje år. I årets utställning ”Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn” ingick foton av den polska konstnären Barbara Kozłowska. De visades med stöd av och i samarbete med Polska institutet i Stockholm.
Utställningen pågick den 6-28 augusti 2022, fredag till söndag. Utställningen invigdes den 6 augusti av Marina Seinegård, ordförande för kultur- och demokratinämnden i Haninge. Under utställningsperioden anordnades även guidade visningar med curator Camilla Larsson, möten med konstnärerna Ida Idaida, Leif Elggren och Simon Blanck m fl, performativa vandringar med gruppen Hillside Projects, poesiläsningar, kreativa verkstäder för barn och unga samt föreläsningar, t ex föreläsningen om Barbara Kozłowska och bl a hennes projekt Borderline [Gränslinjen] – av den polska konstvetaren Marika Kuźmicz, grundaren av Arton Foundation i Warszawa.

”Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn” arrangerades med stöd från Arton Foundation, Haninge kommun, Region Stockholm, Polska institutet, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, All art Now och Nordiska Konstförbundet.

Läs mer här!

Recension av Lars-Erik Hjertström Lappalainen: Plågad idyll. Marguerite Duras möter Ingmar Bergman på en enslig ö i Stockholms skärgård. för Nordisk konsttidskrift Kunstkritikk

from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri