6.08.2022 - 28.08.2022 Galleri

Fotoreportage: Barbara Kozłowskas konst på Ornö

MÖRBY GÅRD KONST är en konstnärsdriven plats på Ornö i Stockholms skärgård, en konstnärsdriven förening som är inne på sitt tredje år. I årets utställning ”Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn” ingick foton av den polska konstnären Barbara Kozłowska. De visades med stöd av och i samarbete med Polska institutet i Stockholm.
Utställningen pågick den 6-28 augusti 2022, fredag till söndag. Utställningen invigdes den 6 augusti av Marina Seinegård, ordförande för kultur- och demokratinämnden i Haninge. Under utställningsperioden anordnades även guidade visningar med curator Camilla Larsson, möten med konstnärerna Ida Idaida, Leif Elggren och Simon Blanck m fl, performativa vandringar med gruppen Hillside Projects, poesiläsningar, kreativa verkstäder för barn och unga samt föreläsningar, t ex föreläsningen om Barbara Kozłowska och bl a hennes projekt Borderline [Gränslinjen] – av den polska konstvetaren Marika Kuźmicz, grundaren av Arton Foundation i Warszawa.

”Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn” arrangerades med stöd från Arton Foundation, Haninge kommun, Region Stockholm, Polska institutet, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, All art Now och Nordiska Konstförbundet.

Läs mer här!

Recension av Lars-Erik Hjertström Lappalainen: Plågad idyll. Marguerite Duras möter Ingmar Bergman på en enslig ö i Stockholms skärgård. för Nordisk konsttidskrift Kunstkritikk

from to
Scheduled Galleri

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri