18.01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Musik Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Januariupproret 160 år – en konsert 🗺

Med konserten den 18 januari 2023 kl 18.30 på Historiska museet i Stockholm uppmärksammar vi Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan – den 22 januari 1863.

Solister från Romuald Traugutts Filharmoni i Warszawa – Katarzyna Szymkowiak (mezzosopran), Krzysztof Kur (tenor), Witold Żołądkiewicz (baryton) och Ewa Pelwecka (piano) framför musik av Chopin, Moniuszko, Ogiński och autentiska sånger från Januariupprorets tid. Programmet innehåller även framträdanden av kören APRIL AND SWEDISH BELARUSIANS, Litauiska etnografiska ensemblen BITKRĖSLĖ, pianisten Natalya Pasichnyk och skådespelaren Björn Sällqvist (ättling till en polsk deltagare i Januariupproret).

Under kvällen får man även ta del av en miniutställning med originalexemplar av titelsidor på Illustrerad tidning från 1863, ur en privat samling av Krzysztof Kur – i samarbete med Fundacja 1863.PL.

Evenemanget arrangeras av Polska institutet i Stockholm tillsammans med Romuald Traugutt Filharmoni och Fundacja 1863.PL och i samarbete med Embassy of Lithuania in Sweden, Belarus folkambassad i Sverige, Ukrainska Institutet i Sverige och Embassy of Ukraine in Sweden samt Historiska museet.


Scheduled Aktuellt >Evenemang >Historia >Musik
Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia