18.01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Musik Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Januariupproret 160 år – en konsert 🗺

Med konserten den 18 januari 2023 kl 18.30 på Historiska museet i Stockholm uppmärksammar vi Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan – den 22 januari 1863.

Solister från Romuald Traugutts Filharmoni i Warszawa – Katarzyna Szymkowiak (mezzosopran), Krzysztof Kur (tenor), Witold Żołądkiewicz (baryton) och Ewa Pelwecka (piano) framför musik av Chopin, Moniuszko, Ogiński och autentiska sånger från Januariupprorets tid. Programmet innehåller även framträdanden av kören APRIL AND SWEDISH BELARUSIANS, Litauiska etnografiska ensemblen BITKRĖSLĖ, pianisten Natalya Pasichnyk och skådespelaren Björn Sällqvist (ättling till en polsk deltagare i Januariupproret).

Under kvällen får man även ta del av en miniutställning med originalexemplar av titelsidor på Illustrerad tidning från 1863, ur en privat samling av Krzysztof Kur – i samarbete med Fundacja 1863.PL.

Evenemanget arrangeras av Polska institutet i Stockholm tillsammans med Romuald Traugutt Filharmoni och Fundacja 1863.PL och i samarbete med Embassy of Lithuania in Sweden, Belarus folkambassad i Sverige, Ukrainska Institutet i Sverige och Embassy of Ukraine in Sweden samt Historiska museet.


Scheduled Aktuellt Evenemang Historia Musik
Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm Map

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

CURIE – BERÄTTELSEN OM EN MOR. Camilla

I år är det 120 år sedan Marie Skłodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill artisten Camilla Ringquist tillsammans med cellisten Svante Henryson och Polska institutet uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl. 19.00.
05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i Stockholm

På grupputställningen “Crossover” visas verk av fem konstnärer: Garage Artists (Andrea Diaz & Stella Kruusamägi), Jacek Smolicki, Konrad Juściński, tm (Tove Möller). Den är kuraterad av det konstnärsdrivna kollektivet Flat Octopus och öppnas den 10 november i Studio 44 i Stockholm. Varmt välkommen!
10 11.2023 24 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst