13.02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur Rönnells antikvariat, Trygghuset på Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En kväll om Adam Zagajewski på Rönnells antikvariat i Stockholm 🗺

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).

I samband med bokrelease av “Det sanna livet” ägnas kvällen den 13 februari mellan kl. 17-19 till att presentera diktsamlingen på Rönnells antikvariat i Stockholm! Boken presenteras av poeten Jenny Tunedal, översättaren Irena Grönberg och översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.

Det är fri entré. Ingen föranmälan krävs.

Varmt välkommen!

Den polske poeten Adam Zagajewski dog 2021, men hans uppmärksammade dikter finns kvar. År 2000 tilldelades Zagajewski Tomas Tranströmerpriset ”För att han på sin resa genom samtidens Europa hävdar den andliga frihetens värden och med mystik och humor sällsamt förenade avtäcker vår okända vardag.”. Hans poesi blev mycket uppmärksammad under åren på den internationella litterära scenen. Han var också ett återkommande namn vid nomineringar till Nobelpriset i litteratur.

Den nyutkomna samlingsvolymen Det sanna livet (Norstedts) innehåller ett urval dikter ur Zagajewskis två sista böcker, tolkade av Irena Grönberg. Det är poesi som rör sig mellan nuet och minnena, Europa och Amerika, den prosaiska döden och oväntade stunder av glädje.

Adam Zagajewski (1945–2021) föddes i Lviv, som då tillhörde Polen, men växte upp i Schlesien och i Kraków. Han studerade filosofi vid Jagellonska universitetet och debuterade som poet 1972. Han flydde till Paris 1981, och utsågs sedermera till gästprofessor i engelska och creative writing vid University of Houston. Vid sidan av flera uppmärksammade diktsamlingar har han skrivit memoarer, novellsamlingar och essäer. (källan: Norstedts)

Priser och utmärkelser:

Tomas Tranströmerpriset, 2000

Neustadtpriset, 2004

Heinrich Mann-priset, 2015

Läs mer om boken på Norstedts Förlag hemsida och om poeten på Culture.pl.

Irena Grönberg är en svensk översättare från polska. Hon har översatt texter av de största polska författarna som bl.a. Adam Zagajeski, Tadeusz Różewicz, Andrzej Sapkowski, Zbigniew Herbert, Julia Fiedorczuk, Andrzej Stasiuk, Ewa Lipska m.m.

Emi-Simone Zawall är en svensk essäist, översättare från polska, litteraturkritiker och redaktör för tidskriften Essä. Hon skriver regelbundet litteraturkritik på Svenska Dagbladets (SvD) kultursidor, och har ett specialintresse för polsk litteratur. Hon har bland annat översatt verk av Bruno Schulz från polska till svenska. Zawall är även engagerad i Marcel Proust-sällskapet, bland annat som ordförande, samt som förläggare på bokförlaget Drucksache. Hon har även varit adjunkt på förlagsutbildningen på Stockholms universitet (SU).

Jenny Tunedal är en svensk poet, översättare och litteraturkritiker. Hon debuterade i Wahlström & Widstrands debutantologi 2001 och har sedan dess gett ut fem böcker: Hejdade, hejdade sken (2003), Kapitel ett (2008), Du ska också ha det bra (Eolit förlag, 2008), Mitt krig, sviter (2011) och Rosor skador (2017). Som översättare har Jenny Tunedal arbetat med böcker av Sylvia Plath, Anne Sexton, Claudia Rankine, Etel Adnan och Emily Berry. Jenny Tunedal har under många år arbetat som litteraturkritiker och som lärare vid masterprogrammet i Litterär gestaltning på Akademin Valand i Göteborg. Hon är numera verksam som förläggare.

Projektet anordnas i samarbete med Norstedts Förlag, Polska institutet i Stockholm, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur
Rönnells antikvariat, Trygghuset på Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik