28.01.2023 Galleri Göteborgs Konsthall, Götaplatsen 7, Göteborg

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning på Göteborgs Konsthall 🗺

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Den 28 januari 2023 invigdes Małgorzata Mirga-Tas fantastiska soloutställning Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall med fina och rörande tal av konsthallens konstnärliga ledare Stina Edblom, den romska aktivisten Soraya Post som åren 2014–2019 representerade Feministiskt Initiativ i Europaparlamentet och konstnären själv, Małgorzata Mirga-Tas. Den välbesökta vernissagen innehöll även ett underbart och mycket omtyckt musikframträdande av Samir Mehmed och hans gäster. Under hela dagen kunde alla delta i skapandet av ett kollektivt textilt verk, workshoppen blev väldigt populär bland besökarna av alla åldrar.

Programmet presenterades i samarbete med Romano Center i Väst och Folkuniversitetet. Utställningen presenteras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Tack alla som kom! Vi är så glada att det kom så många!


Scheduled Galleri
Göteborgs Konsthall, Götaplatsen 7, Göteborg Map

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri