6.02.2023 - 12.02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö, Stockholm

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków bjöds in till Greenhouse 2023 på årets Stockholm Furniture Fair! 🗺

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!

“Möbler inspirerade av rymdforskning och influenser från sneakerkulturen – 2023 års Greenhouse är lekfullt och utforskande. Som en internationell plattform för lovande unga designer på Stockholm Furniture Fair, fungerar Greenhouse som en språngbräda för morgondagens stjärnor. Juryn har valt utställare för 2023, med totalt 32 designers och 30 designskolor från 18 olika länder. 2023 års utställare håller en anmärkningsvärd hög nivå av lekfullhet och utforskande kreativitet.” (källan: SFF23)

Mer om Stockholm Furniture Fair 2023 hittar du här.

Om de polska konstakademierna:

Utställningen Imagine innehåller verk av andra- och tredjeårsstudenterna på verkstaden för konceptuell formgivning på designfakulteten vid konsthögskolan i Szczecin. Undervisningen leds av designstudion Kosmos Project (Ewa Bochen och Maciej Jelski).

Studenterna tar upp klimatkatastrofen och sin personliga oro, upplevelser och tveksamheter inför den.

De dramatiska klimatförändringarna är inte bara något vi kommer att möta i framtiden. Deras effekter syns varje dag. Vi hör om de globala konsekvenserna i medierna varje dag, men de berör oss också i vanliga vardagssituationer. Extremt höga temperaturer, bränder, torka och ovanliga väderhändelser inträffar allt oftare i olika delar av världen. Unga människor upplever oron desto starkare eftersom de i framtiden kommer att tvingas möta effekterna av allt detta.

Officiella hemsidan av Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie)

from to
Scheduled Aktuellt >Design >Evenemang >Konst >Polsk konst
Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö, Stockholm Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia