6.02.2023 - 12.02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö, Stockholm

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków bjöds in till Greenhouse 2023 på årets Stockholm Furniture Fair! 🗺

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!

“Möbler inspirerade av rymdforskning och influenser från sneakerkulturen – 2023 års Greenhouse är lekfullt och utforskande. Som en internationell plattform för lovande unga designer på Stockholm Furniture Fair, fungerar Greenhouse som en språngbräda för morgondagens stjärnor. Juryn har valt utställare för 2023, med totalt 32 designers och 30 designskolor från 18 olika länder. 2023 års utställare håller en anmärkningsvärd hög nivå av lekfullhet och utforskande kreativitet.” (källan: SFF23)

Mer om Stockholm Furniture Fair 2023 hittar du här.

Utställningen "Imagine" med projekt av studenter från Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie), koordinerad av ägarna till designstudion Kosmos Project - Ewa Bochen och Maciej Jelski

Utställningen Imagine innehåller verk av andra- och tredjeårsstudenterna på verkstaden för konceptuell formgivning på designfakulteten vid konsthögskolan i Szczecin. Undervisningen leds av designstudion Kosmos Project (Ewa Bochen och Maciej Jelski).

Studenterna tar upp klimatkatastrofen och sin personliga oro, upplevelser och tveksamheter inför den.

De dramatiska klimatförändringarna är inte bara något vi kommer att möta i framtiden. Deras effekter syns varje dag. Vi hör om de globala konsekvenserna i medierna varje dag, men de berör oss också i vanliga vardagssituationer. Extremt höga temperaturer, bränder, torka och ovanliga väderhändelser inträffar allt oftare i olika delar av världen. Unga människor upplever oron desto starkare eftersom de i framtiden kommer att tvingas möta effekterna av allt detta.

Officiella hemsidan av Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie)

Beskrivningar av de projekten som ingår i utställningen “Imagine”
designer: Marta Masella
titel: skåpet från Gdańsk

Föreställ dig storstaden Gdańsk översköljd av havet när vattennivån är högre än idag. Klimatförändringarna gör att detta scenario kan bli verklighet redan år 2030. Skåpet från Gdańsk symboliserar de ökade havsnivåernas hot mot kuststäderna.

De klassiska skåpen från Gdańsk var stora och tunga möbler att förvara sina tillhörigheter i, en symbol för välstånd och borgerlig stabilitet. Det här skåpet berättar om de hotade kuststäderna. Det är monterat på metalltunnor för att kunna flyta. Skåpet visas som en digital modell för att undvika onödigt avfall och minska det koldioxidavtryck som skulle uppstå vid tillverkning och transport av ett fysiskt föremål.

designer: Paweł Wilk
titel: Rain Collector

Föreställ dig att ett paraply inte längre behövs som regnskydd eftersom det knappt regnar längre. I klimatkrisens tid är varje vattendroppe värd sin vikt i guld, därför ska man inte längre skydda sig mot regnet utan samla ihop det. Det är idén bakom Rain Collector, en regnvatteninsamlare i form av en vattenkanna med tillflöde genom ett uppochnedvänt paraply.

Inspirationen kommer från Memphisgruppens design, vilket trots allt ger en optimistisk grundton: även om katastrofen väntar kan man leka och föra in lite färg och ovanliga former i livet.

designer: Justyna Sajewicz
titel: Antipanic Cradle

Föreställ dig att det är natt. Plötsligt slocknar nattlampan, bruset från elektriska apparater tystnar, gatlyktorna slocknar där utanför. Det blir så tyst att du kan höra dina egna hjärtslag. Du blir orolig och tar upp telefonen, men den är urladdad. Likadant med datorn och andra kommunikationsmedel. Ingen el, inget internet. Du är ensam och kan inte ta kontakt med någon, du vet inte vad som pågår eller hur länge det ska fortsätta. Det blir beckmörkt. Blackout, alltså långvariga elavbrott, är en av många möjliga konsekvenser av klimatförändringarna. Då skymtar du i mörkret din "Antipanic Cradle" - en fluorescerande antipanikleksak. Vid kraftig stress hjälper den dig att avleda uppmärksamheten från det som orsakar oron. 

designer: Milena Jandura, Krystian Jandura
titel: Water Rituals

Föreställ dig våra förmödrar som måste gå till brunnen för att hämta vatten. Brunnen kunde finnas på bakgården eller längre bort i byn. Kan du föreställa dig hur vattenanvändningen ser ut när tillgången är begränsad? Frågan är inspirerad av de dagliga ritualerna hos den äldre generationen, som fortfarande sparar på vattnet trots att det inte råder någon brist nuförtiden. När planetens temperatur stiger kommer det att bli vattenbrist på allt fler platser och så småningom kommer vi alla att tvingas lära oss sparsamhet.

Våra förmödrars ritualer har här bevarats i en serie bonader av lin, sådana som en gång prydde hemmens väggar och påminde om de enkla och tidlösa sanningar som var en daglig ledstjärna för äldre tiders människor.

designer: Alicja Fijał
titel: Framtidsvisioner

Föreställ dig en värld där vi står inför en klimatkris. Låter det bekant? Är det ännu en saga vi minns från barndomen? Detta projekt är en kritisk skildring av människors allmänna attityd till klimatförändringarna. Snöbollarna av glas visar på den utslocknande världen och den barnsligt naiva attityden till krisen - en metafor för hur de vuxnas syn på världen omkring sig påminner om en tanklös lek. Snöbollens tre varianter ger en närmare bild av möjliga framtidsvisioner. Atlantis symboliserar den ökande havsnivån. Den förorenade staden visar på en värld där livet blir omöjligt på grund av den giftiga luften, och öknen på den torkkatastrof som det varmare klimatet oundvikligen leder till.

designer: Aleksandra Brejwo
titel: Den sista chokladkakan

Föreställ dig en värld där det inte finns choklad ... Det är svårt att tro att den av många så älskade chokladen kommer att försvinna till år 2050. Kakaoträdets blommor, som efter pollinering ger de frön som är nödvändiga för att framställa kakao, har en speciell form. Det gör att bara vissa insektsarter kan pollinera dem. De arterna är känsliga för temperaturökningen. Dessutom har kakaoträdet höga krav på rätt temperatur, fuktighet och jordmån. När förutsättningarna påverkas av klimatförändringarna kan kakaoträdet försvinna.

Detta verk vill visa på att vi snart kommer att få möta konsekvenserna av våra ingrepp i naturen. Alltihop symboliskt förpackat i form av världens sista chokladkaka. I framtiden kan vi drabbas av fler negativa förändringar än att en omtyckt sötsak försvinner. Det kan bli mycket värre än så.

designer: Oliwia Dobrzyńska och Anna Ruiz Malczyk
titel: Survival Kid

Föreställ dig en värld som inte är en trygg hamn och där barndomen inte är en idyll. En värld där ditt barn inte behöver en docka eller en nalle utan ett överlevnadskit. På grund av klimatförändringarna kommer 200 miljoner människor att tvingas migrera fram till år 2050. Mängder av barn kommer att möta umbäranden under resan och sökandet efter en säker plats. Survival Kid är en uppsättning föremål som visar på att klimatproblemen kommer att påverka även de yngsta.

Här finns en skyddsrock för reglering av kroppstemperaturen, ett sugrör med vattenreningsfilter, ett elddon för att göra upp en brasa, en spork, en ficklampa och en första hjälpenutrustning. Allt nedpackat i en praktisk väska med barnvänligt utseende.

designer: Paweł Janicki
titel: The Finity Gauntlet

Föreställ dig en värld utan grundläggande råvaror som sand, koppar eller sötvatten ... Tack vare dessa råvaror hade du en gång tak över huvudet, kunde använda elektroniska apparater eller helt enkelt ta en dusch. Vår omåttliga exploatering av naturen gör att råvaruresurserna långsamt håller på att ta slut. Det som tycktes outsinligt har visat sig begränsat och kommer snart att vara verkligt dyrbart. The Finity Gauntlet, en anspelning på handsken i Marvels filmer, är en symbolisk handske med prov på de råvaror som snart kommer att bli sällsynta.

Projekt av studenter vid Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie), Fakulteten för inredning, Institutionen för möbel- och inredningsdesign

Projekt 1 Institutionen för möbel- och inredningsdesign
ledare:
prof. Roman Kurzawski, Ph.D. Lukasz Sarnat prof. ASP
studenter som deltar i projektet:
Anna Dudek
Urszula Kraszewska
Weronika Majewska
Natalia Sacz
Projekt 2 Institutionen för möbel- och inredningsdesign
ledare:
prof. Marek Błażucki, M.Sc. Anna Markowska-Puzia as.
studenter som deltar i projektet:
Magdalena Kedzior
Paulina Pasztaleniec
Maria Talaga
Julia Trzepizur
Projekt 3 Institutionen för möbel- och inredningsdesign
ledare:
dr hab. Tomasz Wojcik prof. vid Konstakademin, Sylwia Siudak-Bielecka, M.Sc.
studenter som deltar i projektet:
Aleksandra Bosak
Dagmara Jarzyńska
Karolina Parkitna
Anna Włoch

Projektet anordnades med stöd från Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled Aktuellt >Design >Evenemang >Konst >Polsk konst
Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö, Stockholm Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia