17.01.2023 Aktuellt, Galleri Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗺

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.

Mötets höjdpunkt var tillsättningen av ny ordförande. Liana Ruokytė-Jonsson, EUNICs ordförande för 2022 och kulturattaché vid Litauens ambassad i Konungariket Sverige, Republiken Finland och Konungariket Danmark, överlämnade posten vidare till Paweł Ruszkiewicz, direktör för Polska institutet i Stockholm. Den nya biträdande ordföranden för EUNIC Stockholm är Vera Faias Fonseca de Carvalho, direktör för ’Centro de Língua Portuguesa Camões’ vid Stockholms universitet/Leitorado Camões I.P. Estocolmo.

Ett stort tack till Liana för det hårda arbetet som ordförande och vi är glada att Polska institutets direktör kommer att leda EUNIC Stockholm det här året! Tack också till Rumänska kulturinstitutet för att de var värdar för oss och alla deltagare.

Vi ser fram emot årets projekt! Håll utkik på våra och EUNICs sociala medier för mer information.


Scheduled Aktuellt >Galleri
Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur