28.01.2023 - 16.04.2023 Galleri Göteborgs Konsthall

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.

I sin konst behandlar Małgorzata Mirga-Tas antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. I samband med utställningen har en rad aktiviteter arrangerats i samarbete med flera samarbetspartners, bl a Romano Center i Väst och Folkuniversitetet.

Utställningens vackra katalog ger läsaren en inblick i den svensk-romska historien, den är rikt illustrerad med utställningens alla verk och erbjuder ett unikt porträtt om Małgorzata Mirga-Tas konstnärskap och hennes tankar om ”Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm”. Ett annat bestående resultat av utställningen är det kollektiva verket Vi syr framtiden! som skapades av museibesökare som deltog i den öppna verkstaden som pågick under hela utställningsperioden. Detta textila verk växte fram under utställningens gång.

Den kritikerrosade utställningen som till och med New York Times skrivit om var en av konsthallens mest välbesökta utställningar någonsin – 21 000 besökare!

Ett stort tack till alla som såg och tog del av Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm och tack Göteborgs Konsthall för ett fantastiskt samarbete!


from to
Scheduled Galleri
Göteborgs Konsthall Map

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri