28.01.2023 - 16.04.2023 Galleri Göteborgs Konsthall

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.

I sin konst behandlar Małgorzata Mirga-Tas antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. I samband med utställningen har en rad aktiviteter arrangerats i samarbete med flera samarbetspartners, bl a Romano Center i Väst och Folkuniversitetet.

Utställningens vackra katalog ger läsaren en inblick i den svensk-romska historien, den är rikt illustrerad med utställningens alla verk och erbjuder ett unikt porträtt om Małgorzata Mirga-Tas konstnärskap och hennes tankar om ”Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm”. Ett annat bestående resultat av utställningen är det kollektiva verket Vi syr framtiden! som skapades av museibesökare som deltog i den öppna verkstaden som pågick under hela utställningsperioden. Detta textila verk växte fram under utställningens gång.

Den kritikerrosade utställningen som till och med New York Times skrivit om var en av konsthallens mest välbesökta utställningar någonsin – 21 000 besökare!

Ett stort tack till alla som såg och tog del av Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm och tack Göteborgs Konsthall för ett fantastiskt samarbete!


from to
Scheduled Galleri
Göteborgs Konsthall Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri