20.04.2023 Galleri KMH - Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Fotoreportage: Den polska själen 🗺

Ett stort tack till sopranen Marzena Frankowska-Goliszek, pianisten Marek Mazur och den gästande pianisten Krzysztof Szymkiewicz från Roman Maciejewskis musikskola i Leszno för den fenomenala konsert den 20 april 2023 på KMH - Kungliga Musikhögskolan i Stockholm! Det otroligt gripande och vackra programmet "Den polska själen" var oförglömligt!

Artisterna framförde mazurkor och andra verk av Roman Maciejewski (1910-1998), som gick bort för 25 år sedan i Göteborg, Karol Szymanowski (1882-1937) och Fryderyk Chopin (1810-1849). Dessa tre polska tonsättare har som ingen annan förstått och bemästrad musikformen mazurka, som enligt Maciejewski är en bild av den polska själen. Programmet sammanställdes av pianisten Marek Mazur som gjorde en otroligt intressant introduktion om mazurka som musikform inför konserten.

Publiken hade en unik chans att höra IV Lamentatio ur Maciejewskis stora livsverk, rekviet för krigsoffer ”Missa pro defunctis” och Jenny Linds transkribering av en av Chopins mazurkor – och mycket mycket mer!

Tack till alla samarbetspartners och alla som kom!

Konserten var ett samarrangemang av Kungliga Musikhögskolan, Polska institutet i Stockholm och Staden Leszno.

Medverkande:

Marzena Frankowska-Goliszek (sopran) – 2017 avslutade hon sin sångutbildning vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. I 12 år har hon också utbildat sig till violinist. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa. Numera är hon bosatt i Stockholm och har vid flera tillfällen samarbetat med Polska institutet. Marzena uppträder huvudsakligen med polska sånger och sakral musik, men även operaarior. På sin repertoar har hon också sånger från Europas och världens olika hörn. Sommaren 2020 fick hon mycket uppmärksamhet för sin imponerande medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre” där hon uppträdde tillsammans med Silvana Imam. Marzena sjunger även i Kammarkören Högalid.

Marek Mazur (piano) – sedan 2012 har han gett konserter i Polen och Sverige. Han har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar. 2020 avslutade han sina doktorandstudier vid musikhögskolan i Poznań för professor Alicja Kledzik, där han arbetade också som ackompanjatör och kammarmusiklärare. Han tillbringade ett år vid musikhögskolan i Malmö och utvecklade sitt pianospel ytterligare under professor Hans Pålssons ledning. Numera är Marek bostatt i Stockholm och har vid flera tillfällen samarbetat med Polska institutet.

Krzysztof Szymkiewicz (piano) – 2008 avslutade han sin pianoutbildning vid musikhögskolan i Poznań under ledning av professor Maciej Pabich. Han ägnade sig åt den pedagogiska banan redan under sina studier. Numera jobbar han som lärare på Roman Maciejewskis musikskola i Leszno och Józef Zeidlers musikskola i Gostyń. Krzysztof kommer från en familj med musikaliska traditioner; harpspelande mamma och violinspelande syster.

Foto: Marc Jan Goliszek


Scheduled Galleri
KMH - Kungliga Musikhögskolan i Stockholm Map

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri