9.09.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik Göteborgs domkyrka, Kyrkogatan 28, Göteborg

Konsert av det polska bandet Taraka och utställningen ”Warszawa – Mariupol” 🗺

Året 2023 gör bandet Taraka i samarbete med polska utrikesdepartementet en turné som heter ”Niepodległa-Niepodległej” (Den ena självständiga staten för den andra). Ett av syften är att visa Polens solidaritet med Ukraina. Den 9 september 2023 uppträder dem i Göteborg. Fri entré!

Taraka definierar sin repertoar som slavisk musik i modern tappning med judiska och romska element, en blandning av folkmusik, rock och pop. Bandet grundades 2012 av sångaren, låtskrivaren och producenten Karol Kus. Taraka har uppträtt på en rad musikfestivaler i Polen. 2014 spelade bandet under Euromajdan-demonstrationerna i Kyjiv då de framförde sin låt ”Podaj rękę Ukrainie” (Ge Ukraina en hjälpande hand). Låten har blivit en symbol för vänskapen mellan Polen och Ukraina.

I samband med konserten visas utställningen ”Warszawa – Mariupol” som skapades på initiativ av vicepresidenten för sejmen i Republiken Polen – Małgorzata Gosiewska. Utställningen består av par fotografier som skildrar Warszawa under Warszawaupproret sommaren 1944, och den ukrainska staden Mariupol tillsammans med städerna kring Kyjiv som sedan februari 2022 har anfallits av Ryssland under ledning av Vladimir Putin. Fotografierna förmedlar ett starkt och kraftfullt budskap: trots att det har gått flera decennier sedan andra världskriget finns det en slående likhet mellan Rysslands invasion av Ukraina och Nazitysklands aggression i Polen.

Evenemanget anordnas av Polska institutet i Stockholm i samarbete med Ukrainska institutet i Sverige, Ukrainas ambassad i Stockholm, Nordic Ukraine Forum, Polonia Center i Göteborg och Föreningen Polska Katoliker i Göteborg samt Göteborgs domkyrka.

Scheduled Aktuellt Evenemang Musik
Göteborgs domkyrka, Kyrkogatan 28, Göteborg Map

Polska spår. Grupputställning på Södertälje konsthall 🗓

Varmt välkomna på vernissage av utställningen Polska spår den 23 mars på Södertälje konsthall! Bandet Ukrainian-Polish Orchestra spelar polsk musik och de polska konstnärerna Józef Gałązka och Natan Kryszk presenterar en performance inspirerad av Władysław Hasiors konst. Dessutom är alla välkomna att delta i processionen till Hasiors installation ”Solspann”. Utställningen är en hyllning till och en påminnelse om det livaktiga kulturutbytet mellan Sverige och Polen under de senaste decennierna och ingår i en serie evenemang som uppmärksammar konsthallens utställningshistoria.
23 03.2024 25 05.2024 Design, Evenemang, Film, Historia, Konst, Teater

Visningen och möte med regissören av Magdalena

Tack till alla som deltog i visningen av Magdalena under V4 Film Days på Zita Folkets Bio igår kväll! Speciellt tack till regissören Filip Gieldon som introducerade filmen samt samtalade med publiken efter visningen. Det var ett stort nöje att höra Filip berätta mer om filmprocessen.
22 02.2024 Evenemang, Film, Galleri

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.
28 02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur