26.09.2023 - 14.10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia Norrköpings stadsmuseum, Västgötegatan 21, Norrköping

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” i Norrköping 🗺

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.

Lördagen den 30 september klockan 13.00, under Kulturnatten i Norrköping, är det vernissage för utställningen ”Mom I dont want a war” på Norrköpings stadsmuseum, plan 3. Kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik inviger utställningen.

Ta vara på en unik möjlighet att gripas av barns vittnesmål från krig i en blandning av historiska teckningar ritade av polska barn år 1946 och teckningar ritade av ukrainska barn i samband med det pågående kriget i Ukraina. Bilderna visar att i barns ögon ser krig alltid likadant ut. Utställningen är producerad i samverkan mellan Norrköpings stadsmuseum, Polska institutet och Unesco Creative Cities Network.

I samband med utställningen kan du även

• se det polsk/ukrainska textilkonstverket The Flag, av konstnären Agata ”Crocheted” Olek. Verket är designat av 16-åriga Artem Verakuta från Ukraina,

• lyssna på Ukrainian-Polish Orchestra, en polsk/ukrainsk ensemble som spelar live under vernissagen och som underhåller från Strykbrädans balkong senare samma eftermiddag,

• se den gripande dokumentärfilmen ”Erase the nation” i samband med utställningen. Filmen visas även under en öppen visning på Cnema den 14 oktober klockan 14.00.

Om utställningen:

Mamma, jag vill inte ha krig!

1939-45 POLEN / 2022 UKRAINA

ett polskt-ukrainskt arkivprojekt

Barn är inte soldater, barn försvarar inte sitt hemland, men de lider med det.

Janusz Korczak

Här presenteras barns gripande vittnesmål från krig – historiska teckningar ritade av polska barn 1946. Teckningarna återger deras erfarenheter från andra världskriget och den tyska ockupationen 1939–1945. De finns bevarade i Arkivet över nyare akter i Warszawa, i Utbildningsministeriets samling från åren 1945–1966. Här visas även teckningar ritade av ukrainska barn i samband med det pågående kriget i Ukraina, de finns samlade på portalen Mom, I see war.

Här borde även visas polska barns teckningar, kopplat till de ryska brott som begicks i Polen efter den 17 september 1939, dagen då Sovjetunionen invaderade Polen. Men under de årtionden efter andra världskriget som Ryssland hade Polen i sitt grepp bestraffades minsta anspelning på de ryska illdåden hårt. Så även om de skapades, så visades aldrig sådana verk offentligt.

Vi vill visa att i barns ögon ser krig alltid likadant ut. Oavsett tid och plats är det ondskefullt, och barn är alltid dess offer. Likheten mellan de historiska och samtida teckningarna är slående. Barnen ritar stridsvagnar, plan som släpper bomber, bränder och explosioner. De ritar sårade och dödade, hus i ruiner, gravar. De ritar sig själva och sin familj, de ritar evakuering och flykt. Men de ritar även hoppfullhet och framtidsdrömmar.

Genom att kombinera bilderna med ord i tematiska grupper som kamp, ockupation, familj, repression, motstånd, förstörelse, seger och hopp vill vi betona hur lika ockupationskrigens scenarier är. Tiden ändras, platserna ändras, barnvittnena ändras men kriget är alltid detsamma:

Kriget ser inte, hör inte, känner inte.

José Jorge Letria

Texten:

Dr Dorota Sadowska (Warszawas universitet)

Prof. Olha Kulinich (Nationella Taras Sjevtjenko-universitetet i Kyjiv)

svensk översättning:

Lisa Mendoza Åsberg

Om dokumentärfilmen ”Erase the nation”:

Den omskakande filmen i regi av Tomasz Grzywaczewski har gjorts av NID TV – på beställning av Nationella institutet för det polska arvet (Narodowy Instytut Dziedzictwa NID) inom verksamhet av the Polish Support Center for Culture in Ukraine finansierad av Polens kulturdepartament (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego). Den skildrar förstörelsen av det ukrainska kulturarvet som de ryska trupperna har genomfört sedan invasionens början, den 24 februari 2022 . Efter filmvisningen äger rum ett samtal med filmens regissör Tomasz Grzywaczewski.

Filmen visas i samband med utställningen på Norrköpings stadsmuseum samt den 14 oktober kl. 14.00 på Cnema, Kungsgatan 56: https://cnema.se/

Den 14 oktober inleds filmen med en introduktion av Aleksandra Brodowska, gruppchef för Internationellt samarbete på Nationella institutet för det polska arvet i Warszawa och medförfattare till rapporten ”Saving Ukraine’s culture”.

Mer om filmen:

’Erase the Nation’ directed by Tomasz Grzywaczewski, shows the destruction of Ukraine’s cultural heritage, having been carried out by the Russian Federation’s troops since 24 February 2022. The film shows the deliberate destruction of Ukrainian monuments from Lviv, Chernivtsi, Ivankiv, Kyiv, and Kharkiv to Izium and Bohorodychy in eastern Ukraine. The crimes committed against secular and religious cultural heritage, from archaeological monuments to modern libraries and schools. Testimonies by Ukrainian cultural representatives paint a picture of a deliberate struggle of barbaric invaders against Ukrainian identity, for which Ukrainian heroes are giving their lives.The film made by NID TV was commissioned by the Polish National Institute of Cultural Heritage within the framework of activities of the Support Center for Culture in Ukraine. It was financed from funds from the Polish Ministry of Culture and National Heritage.

Om Olek och Artem Verakuta:

I utställningsrummet finns även en virkad flagga tillverkad av den polska New York-baserade konstnären Olek (Agata Oleksiak), som kallas för virkdrottningen på den globala konstkartan. Flaggan formgavs av den unga ukrainska designern Artem Verakuta som träffade Olek i Sverige. Olek har gjort flera installationer i det offentliga rummet där hon virkat in byggnader eller statyer runt om i världen ofta med hjälp av lokala kvinnor. Hennes första utställning i Sverige var 2016. Det var då Olek började samarbeta med Polska institutet, under arbetet med sina utställningar på Avesta Art, bl a projektet Little pink house och installationen In the Blink of an Eye. Little pink house handlade om Gula villan i Avesta som fick en ny skepnad när Olek omvandlade den till en chockrosa konstinstallation. I In the Blink of an Eye har Olek inspirerats av en gammal arbetarbostad i Visentparken i Avesta. Tillsammans med kvinnor på flykt från Syrien och Ukraina har Olek virkat fram hela inredningen i full skala, klätt väggar, bord, golv och inredningsdetaljer med det mjuka garnet i glada och glittriga färger.
Om Ukrainian-Polish Orchestra:

Allt började med ett tolkmöte i Stockholm där de musicerade tillsammans. Den gemensamma passionen för musiken var fröet till vänskapen och bildandet av bandet. I bandets konstnärliga arbete inspireras de av den polska och ukrainska folkmusiken som tydliggör medlemmarnas hemländers kulturella gemenskap. Projektets huvudmål är att betona samhörigheten och solidariteten mellan Polen och Ukraina samt att lyfta fram kulturens och musikens roll i tider av krig.

Bandmedlemmar: Marina, Oleh, Inna, Olha, Mathias, Magdalena, David.

Bandet uppträder under vernissagen kl. 13.00 och även kl. 15.30-15.45 på Strykbrädans balkong, Laxholmstorget 3, under ett UNESCO-evenemang arrangerat av UNESCO City of music Norrköping, Creative Cities Network.

Arrangeras av: Näringslivsavdelningen Norrköpings kommun, Norrköpings stadsmuseum, UNESCO Creative City Norrköping och Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled Aktuellt Evenemang Historia
Norrköpings stadsmuseum, Västgötegatan 21, Norrköping Map

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film