27.10.2023 - 2.11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film Zita Folkets Bio och Skärisbiografen, Stockholm

Polsk animation på REX Animation Film Festival 2023 🗺

Årets upplaga av REX Animation Film Festival börjar den 27 oktober 2023 och polska filmer är med! Festivalen presenterar ett urval av nya europeiska animerade kortfilmer för åttonde gången. I år visas fyra polska kortfilmer. Varmt välkomna!

Inom ramen för REX Animation Film Festival 2023 kommer fyra polska animerade filmer att visas i sektionerna: International Competition 1, International Competition 3, EUNIC for Kids och EUNIC Selection. Visningar sker i biografen Zita Folkets Bio och Skärisbiografen i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

28 oktober, kl. 18.00, Zita Folkets Bio, Biosalong 1 – sektion International Competition 1

“Everything’s gonna be alright”

Federico Turani

2023 / 5’ 58” / Polen

Frank är en enkel man, utan varken några intressen eller stora behov i livet. Egentligen kan han inte ha några eftersom allt han företar sig lyckas han fantastiskt med, även om han inte gör ett dugg. Oavsett om han är proaktiv, passiv, stilla, i rörelse, glad, ledsen eller arg blir resultatet alltid gynnsamt för honom. Det må låta som en dröm, men det är faktiskt en förbannelse. Han har fastnat i ett flöde av gröna ljus, utan att känna någonting. Var har känslorna tagit vägen?

Läs mer och se ett utdrag ur animationen på den officiella webbsidan av filmens produktionsbolag Pigeon Productions.

29 oktober, kl. 15:00, Skärisbiografen på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen – sektion EUNIC for Kids

“not A fairy tale”

Małgorzata Rybak

2023 / 2’ 53’’ / Polen

En gatlyktas extraordinära färdigheter triggas av av några oväntade icke-mänskliga besökare.

Tro eller ej, det är en sann historia.

Och det är mycket osannolikt att detta händer igen.

Trailer hittar du på Vimeo.

30 oktober, kl. 18.00, Zita Folkets Bio, Biosalong 1 – sektion International Competition 3

“Sister” 

Kasia K. Pieróg

2022 / 12’ / Polen

Två systrar reser över Molnens rike och letar efter det Stora Trädet. Vägen dit är full av motgångar, självuppoffringar, sorg men även av glädje. Samtidigt som de kommer närmare sin destination, kommer de närmare sig själva. Filmen skildrar dynamiken i en systerlig relation och problemen sinsemellan under den gemensamma uppväxten.

Mer information finns på den officiella webbsidan av filmens produktionsbolag Yellow Tapir Films.

1 november, kl. 17:30, Zita Folkets Bio, Biosalong 1 – sektion EUNIC Selection

“In-Between”

Julia Benedyktowicz

2022 / 5′ 58” / Polen

Berättelsen om sökande: om att tappa bort och att hitta tillbaka – olinjära möten med sig själv. Hjältinnan börjar en resa in i sig själv: hon går in i och utforskar sin inre värld där tiden flyter annorlunda.

Utdrag ur animationen finns i konstnären Julia Benedyktowicz portfolio.

Allt om REX Animation Film Festival hittar du på festivalens officiella webbsida.

Inom ramen för samarbete mellan REX Animation Film Festival och organisationen EUNIC Stockholm, däribland Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled Aktuellt Evenemang Film
Zita Folkets Bio och Skärisbiografen, Stockholm Map

Polska spår. Grupputställning på Södertälje konsthall 🗓

Varmt välkomna på vernissage av utställningen Polska spår den 23 mars på Södertälje konsthall! Bandet Ukrainian-Polish Orchestra spelar polsk musik och de polska konstnärerna Józef Gałązka och Natan Kryszk presenterar en performance inspirerad av Władysław Hasiors konst. Dessutom är alla välkomna att delta i processionen till Hasiors installation ”Solspann”. Utställningen är en hyllning till och en påminnelse om det livaktiga kulturutbytet mellan Sverige och Polen under de senaste decennierna och ingår i en serie evenemang som uppmärksammar konsthallens utställningshistoria.
23 03.2024 25 05.2024 Design, Evenemang, Film, Historia, Konst, Teater

Visningen och möte med regissören av Magdalena

Tack till alla som deltog i visningen av Magdalena under V4 Film Days på Zita Folkets Bio igår kväll! Speciellt tack till regissören Filip Gieldon som introducerade filmen samt samtalade med publiken efter visningen. Det var ett stort nöje att höra Filip berätta mer om filmprocessen.
22 02.2024 Evenemang, Film, Galleri

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.
28 02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur