6.11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film Stockholm

Visning av filmen ”Droga Eliasza” (Elias väg) med teatergruppen Teatr Exit 🗺

”Droga Eliasza” (Elias väg) är en film om profeten Elia och en konstnärlig skildring av den polska teatergruppen Teatr Exits resa från Kraków till Naattavara i Lappland december 2022 då de tillsammans med regissören Maciej Sikorski presenterade sin film ”Tobiasz” för den svenska publiken. Exit-teatern ville föra dit ljuset och glädjen som finns hos dess funktionshindrade skådespelare; kärlek, ärlighet och tillit till Gud. Nattavaara var den perfekta platsen som kunde symbolisera filmens budskap om varje människas unika och okränkbara värde.

Filmvisningarna av ”Tobiasz” och möten med skaparna bakom filmen ägde rum den 15 december 2022 i S:ta Eugenia i Stockholm, den 16 december i Svenska Kyrkan i Umeå och den 19 december i Nattavaara Folkets Hus.

Visningen av Elias väg den 6 november 2023 är Sverigepremiär. Den efterföljs av ett samtal med filmens regissör Maciej Sikorski och Teater Exits skådespelare.

Längd: 52 min.

Manus och regi – Maciej Sikorski

Foto och klippning – Emil Książczak

Musik – Adam Szewczyk

Producent – Rafał Urbański

Filmen delfinansierades av Polska kulturdepartamentet, Polska Fundacja Narodowa och Narodowe Centrum Kultury. Filmvisningen i Stockholm anordnas i samarbete med Republiken Polens ambassad och Polska institutet.

Scheduled Aktuellt Evenemang Film
Stockholm Map

Polska spår. Grupputställning på Södertälje konsthall 🗓

Varmt välkomna på vernissage av utställningen Polska spår den 23 mars på Södertälje konsthall! Bandet Ukrainian-Polish Orchestra spelar polsk musik och de polska konstnärerna Józef Gałązka och Natan Kryszk presenterar en performance inspirerad av Władysław Hasiors konst. Dessutom är alla välkomna att delta i processionen till Hasiors installation ”Solspann”. Utställningen är en hyllning till och en påminnelse om det livaktiga kulturutbytet mellan Sverige och Polen under de senaste decennierna och ingår i en serie evenemang som uppmärksammar konsthallens utställningshistoria.
23 03.2024 25 05.2024 Design, Evenemang, Film, Historia, Konst, Teater

Visningen och möte med regissören av Magdalena

Tack till alla som deltog i visningen av Magdalena under V4 Film Days på Zita Folkets Bio igår kväll! Speciellt tack till regissören Filip Gieldon som introducerade filmen samt samtalade med publiken efter visningen. Det var ett stort nöje att höra Filip berätta mer om filmprocessen.
22 02.2024 Evenemang, Film, Galleri

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.
28 02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur