9.12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst Kulturbiblioteket, Kulturhuset stadsteatern, Stockholm

Wisława Szymborska 100 år – invigning av Joanna Helanders fotoutställning 🗺

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 8 januari 2024.

I december 1996 fick Sverige ett celebert besök. Det var poeten från Kraków Wisława Szymborska, som anlände till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Hon kom i sällskap med sina vänner – poeter, författare och skickliga förläggare med erfarenhet även från underjordisk bokutgivning. Några av dem tillhör min generation och är också mina vänner.

Flera år tidigare hade jag förmånen att fotografera den skygga poeten i hennes hem i Kraków. Dessa bilder har senare publicerats över hela världen och är mycket efterfrågade än idag. Hennes poesi uppskattas av människor i alla åldrar och hennes  dikter har översatts till många språk.

Fotografin – denna lustfyllda last har varit mitt yrke i över fem decennier av mitt liv, det liv jag delar mellan Sverige och Polen. För jag föredrar ”löjligheten att fotografera framför löjligheten att låta bli” för att parafrasera Wisława Szymborska och ”jag håller mig till det som i ett räddande räcke”.

Joanna Helander, Göteborg december 2023

Om fotografen

Joanna Helander – fotograf och författare och filmare – är född och uppvuxen i Polen. Hon emigrerade till Sverige 1971 och är bosatt i Göteborg. Hon har givit ut en rad fotoalbum där hon ofta skildrat sitt forna hemland t.ex ”Kobieta – om kvinnor i Polen”, ”Gerard K – breven från Polen”, ”Om Hon från Polen vore Här” om Nobelpristagaren i litteratur Wisława Szymborska. I hennes senaste film ”Watching the Moon at Night – om terrorism och antisemitism”, gjord tillsammans med Bo Persson medverkar Wisława Szymborska med sina dikter.

Invigning Lördag 9 december klockan 14

Utställningen invigs lördagen 9 december klockan 14. Vi visar kortfilmen ”Om hon från Polen vore här” av Bo Persson och Joanna Helander. Justyna Sobolewska – litteraturkritiker, författare och journalist från Polen – invigningstalar om den polska poeten. Justyna Sobolewskas senaste bok är en biografi om den polske författaren Kornel Filipowicz, som var livskamrat till Wisława Szymborska

”It is my great pleasure and honor to speak to you surrounded by this exquisite work of Joanna Helander. Wisława Szymborska and Kornel Filipowicz were so lucky that she took such excellent photos of them. Helander captured the personality of this couple.”

Justyna Sobolewska 

Scheduled Aktuellt Evenemang Konst
Kulturbiblioteket, Kulturhuset stadsteatern, Stockholm Map

Visningen och möte med regissören av Magdalena

Tack till alla som deltog i visningen av Magdalena under V4 Film Days på Zita Folkets Bio igår kväll! Speciellt tack till regissören Filip Gieldon som introducerade filmen samt samtalade med publiken efter visningen. Det var ett stort nöje att höra Filip berätta mer om filmprocessen.
22 02.2024 Evenemang, Film, Galleri

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.
28 02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur

KWARTLUDIUM i Göteborg 🗓 🗺

Den 8 mars kl 19 uppträder den polska ensemblen Kwartludium på Atalante i Göteborg. Konserten genomförs av Levande Musik i samarbete med Atalante och med stöd från Polska Institutet.
08 03.2024 Aktuellt, Evenemang, Musik