26.10.2020 Aktuellt

“Herr Klex akademi” av Jan Brzechwa i svensk översättning

Underbara nyheter! Atrium Förlag ger ut "Herr Klex akademi" av Jan Brzechwa, den första svenska översättningen av den polska barnboksklassikern, i översättning av Tomas Håkanson som även skrivit ett initierat efterord.

Om ett år är det 75 år sedan originalutgåvan av “Akademia Pana Kleksa” av Jan Brzechwa utkom i Polen. Boken håller på att passera tryckpressarna just nu!

“Herr Klex akademi” utkommer med nya svartvita illustrationer av Jenny Berggren, som låtit sig inspireras av Herr Klex namn och associationerna till bläck, för att ge berättelsen en extra dimension.

“I slutet av Chokladgatan ligger ett stort hus byggt av färgglada tegelstenar. Det är Herr Klex akademi, en magisk skola som endast tar emot elever vars namn börjar på A. Istället för multiplikationstabeller och grammatik lär herr Klex och staren Matteus sina elever klexografi och bokstavsspinneri. Muren som omgärdar den stora skolparken har portar som leder till kända sagor och eleverna får även lära sig att gå på skattjakt bland sagorna. Vi får möta möta kända sagogestalter som Snövit, Mästerkatten i stövlar och Nalle Puh. Tiden på Herr Klex akademi fylls med fantastiska äventyr för både elever och läsare!”

Jan Brzechwa (1898-1966) har kallats för Polens Lennart Hellsing och det är inte en helt missvisande jämförelse. Liksom Hellsing i Sverige var Brzechwa synnerligen produktiv och folkkär, och till stilen underfundig, oförutsägbar och lekfull, med sprudlande fantasi i såväl prosatext som rytmiska verser. Än idag kan flera polska generationer hans texter utantill. Brzechwa ansåg att endast böcker som även gladde vuxna lämpade sig för barn, och hade därför som målsättning att hans verk skulle tilltala läsare mellan tre och hundra år.


Boken utkommer den 6 november 2020.

Mer om Herr Klex Akademi här.

Här kan man läsa bokförlagets pressmeddelande.

Scheduled Aktuellt

Fotoreportage: Vernissage av utställningen Helige Johannes Paulus

Sedan år 1971 är kyrkan på Fjällgatan centrum för S:t Sigfrids katolska församling i Borås. I söndags invigdes där en utställning Helige Johannes Paulus II – 100 år.
22 11.2020 Aktuellt, Galleri

Foreign Service Day 2020 🗓

“As the Commander-in-Chief of the Polish Army, I hereby notify belligerent and neutral governments and nations of the existence of an Independent Polish State, within all the territories of the united Poland” – with these words Józef Piłsudski addressed the heads of world powers and notified them about the formation of the Second Polish Republic.
16 11.2020 Aktuellt

National Independence Day 🗓

On 11 November 1918, 102 years ago, Poland regained its independence. On this day, after his release from the Magdeburg Fortress, Józef Piłsudski took over military command from the Regency Council and, three days later, assumed supreme authority over civilian matters, to finally “as Commander-in-Chief of the Polish Army [...] notify belligerent and neutral governments and nations” of the reappearance of “the reborn and independent Republic of Poland” on the map. After 123 years of captivity, Poland became a sovereign and internationally recognised state.
11 11.2020 Aktuellt