15.02.2021 - 18.02.2021 Evenemang, Konst

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.

Den 15 februari 1991 grundades V4 (som fram till 1993 hette Visegrádtriangeln) för att stödja varandras aspirationer att bli medlemstater i Europeiska unionen och NATO. Idag fokuserar samarbetet mellan Visegrádgruppsländerna på regionens interna frågor och sker inom EU och andra internationella organisationer. Bland samarbetets resultat finns inrättandet av Visegrádstridsgruppen, Visegrádpatentinstitutet och Visegrádpriset som delas ut av kulturministrar i V4.

Visegrádgruppen är också en platform för utbyte av erfarenheter mellan V4-ländernas samhällen. I detta syfte – för att förstärka kontakter mellen dem – har Den internationella visegrádstiftelsen (IVF) startats. I över 20 år har IVF-stiftelsen gett stöd till gemensamma projekt, stipendier och konst- och skönlitterära program.

Det nuvarande samarbetsformatet inom V4 bygger på roterande ettåriga ordförandeskap mellan medlemsstaterna. Den 1 juli 2021 lämnar det nuvarande ordförandelandet Polen över ordförandeskapet i V4 till Ungern.

För att uppmärksamma Visegrádgruppens 30-årsjubileum anordnade Polens utrikesdepartament och STGU – Stowarzyszenie Twórców Grafiki Użytkowej (Polska föreningen för grafiska bruksformgivare) en affischtävling öppen för tjeckiska, polska, slovakiska och ungerska medborgare. Tävlingen, syftande på den världsberömda polska affischskolan, har frigjort kreativiteten hos de deltagande konstnärerna som inspirerats av V4-ländernas gemensamma historia, interkulturella dialog och delade värderingar. 

Bland de inskickade bidragen har den internationella juryn valt ut 12 affischer som på ett förträffligt sätt förmedlar det mångåriga samarbetet mellan Visegrádgruppsländerna.

De vinnande bidragen presenteras i den här affischutställningen “30-årsjubileum av Visegrádgruppen” som kan ses här:

from to
Scheduled Evenemang Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater

100-årsminnet av den polska poeten Krzysztof Kamil

Den 22 januari i år är det 100 år sedan Krzysztof Kamil Baczyński, den legendariska polska poeten som tillhörde den så kallade Columbus-generationen, föddes. I år har han utnämnts till en av årets litterära hedersjubilarer i Polen.
22 01.2021 Evenemang, Historia, Litteratur