13.04.2021 - 18.04.2021 Evenemang, Film

”Hur fungerar en tax?” av Julian Antonisz på An Ordinary Day Film Festival!

Festivalen An Ordinary Day Film Festival är en årlig internationell filmfestival för samtida experimentell konstfilm som under sex dagar presenterar cirka 50 kortfilmer från hela världen.


I år pågår festivalen mellan den 13 och 18 april på Studio 44 (max 12 personer per visning). Bland de presenterade filmerna finns den polska animerade kortfilmen ‘Hur fungerar en tax?’ (”Jak działa jamniczek”, 1971) i regi av Julian Antonisz! På lördag, den 17 april, sker även ett videomöte med Malwina och Sabina Antoniszczak som kommer att berätta om den polske regissören. Varmt välkommen!

Jak działa jamniczek / Hur en tax fungerar är en av de mest inflytelserika filmerna skapad i non-camera teknik av Julian Antonisz (1941-1987), en polsk regissör känd för sin medverkan i animationsteknik och experimentfilm. Filmen är ett motstånd mot våld och med de “logiska” argumenten syftar den till att lära alla åskådare, även de tanklösa teknokrater, att respektera naturen. En rolig parodi på en föreläsning handlar om “konstruktionen” som finns i en tax och dess fördel över de tekniskt avancerade maskinerna. Den fick flera utmärkelser, bl.a. på 21.International Filmfestival Mannheim-Heidelberg och XII Nationwide International Short Film Festival Krakow.


Julian Antonisz är en pseudonym för Julian Józef Antoniszczak (1941-1987). Han var en polsk regissör, manusförfattare, uppfinnare, kompositör och en av grundarna till Studio Filmów Animowanych – en animeringsstudio i Kraków. Antonisz skapade 36 filmer och samarbetade ofta med sin fru Danuta Antoniszczak (f. Zadrzyńska). Hans filmer belönades vid flera filmfestivaler i Polen och utomlands.

Antonisz utbildade sig först vid musikhögskolan i Kraków och därefter tog sin examen från konstakademien i samma stad. Dessutom, studerade han fysik under en termin vid Jagellonska universitetet. Mångsidig kunskap gav honom möjlighet att skapa animerade filmer från grunden, enligt sina egna idéer. Han komponerade all sin musik samt använde nästan bara filmutrustning som han själv byggde.Han experimenterade med olika typer av animering och bidrog till utveckling av non-camera animationsteknik. I sitt konstnärliga non-camera manifest formulerade han sin vision för den konstnärliga filmen. Enligt Antonisz borde en sådan film skapas direkt på filmlagret utan kameran: ”Endast en film skapad i non-camera teknik kan kallas för ett autentiskt verk.” (Antonisz, 1977). Hans filmografi är inte bara en viktig del av den polska animationshistorian men tack vare den tidlösa humorn har hans filmografi fortfarande många beundrare.


Projektet arrangeras i samarbete mellan An Ordinary Day Film Festival och Polska institutet Stockholm.

Läs mer om Julian Antonisz

Läs mer om An Ordinary Day Film Festival

from to
Scheduled Evenemang >Film

Den tredje upplagan av V4 Film Dagar/V4

Mellan den 22-25 februari 2023 äger rum den nya upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days! Under festivalen på Zita Folkets Bio i Stockholm visas fyra fantastiska samtida filmer från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.
22 02.2023 25 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Hasiorkväll: filmvisning och föreläsning om den polska

Under året 2022 anordnades flera evenemang kring den polska konstnären Władysław Hasior som ett samarbete mellan bl.a. Södertälje konsthall, Södertörns högskola, Polska institutet i Stockholm och Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Den 8 februari äger rum en filmvisning och en föreläsning kring Władysław Hasiors konst. Missa inte!
08 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Historia, Konst

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!
06 02.2023 12 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst