3.05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.

Kazimierz Wojniakowski (1771-1812), Antagandet av 3-majkonstitutionen 1791, 1806.


För att få veta mer om konstitutionen och den historiska bakgrunden får du gärna ta del av två korta föredrag i ämnet “Historikernas debatt”; av historikern och författaren Artur Szulc (på svenska med engelsk textning) och prorektorn vid Vilnius universitet dr. Artūras Vasiliauskas (på engelska) – i samarbete med Litauens ambassad i Sverige.

Proklameringen av 3-majkonstitutionen 1791, av Jan Matejko, Public Domain.

Som ett speciellt komplement till föredragen har vi också nöjet att presentera en kort film av Johan Palmgren där du får träffa Johan Benzelstierna von Engeström som berättar om sina förfäder, framför allt Lars von Engeström – Sveriges första utrikesminister, med direkt koppling till Polen och 3-majkonstitutionen.

Här är länken till de tre ovannämnda presentationerna:


Republiken Polens ambassadör Joanna Hofman och Republiken Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis uppmärksammar den nationella konstitutionsdagen och hälsar varmt välkomna till det digitalsända firandet av 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen.

Programmet som börjar kl. 10.00 den 3 maj 2021 består av inledande tal av Republiken Polens ambassadör Joanna Hofman och Republiken Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis samt medverkan av ärade gäster:

  • Konungariket Sveriges riksdags talman Andreas Norlén
  • Republiken Polens utrikesminister Zbigniew Rau
  • Republiken Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis
  • Konungariket Sveriges kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet Robert Ryberg

Här kan du läsa mer.

3-majkonstitutionen 1791, originaldokumentet, Public Domain.

Vi vill också rekommendera den digitala utställningen ”Constitution of May 3” som berättar bl a om Polsk-litauiska samväldets kris och skildrar den mångnationella staten. Den beskriver även Stanisław August Poniatowskis reformer, delningar av Polen-Litauen, Polens återuppståndelse samt 3-majkonstitutionens betydelse för de kommande generationerna.

Utställningen är tillgänglig online på Google Arts & Culture.

Det finns också en fantastisk möjlighet att få njuta av Teatr Wielkis uppsättning av Stanisław Moniuszkos opera Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) som ska visas online med polska och engelska undertexter.

Läs mer om operan här.

Scheduled Evenemang Historia

Barbara Klicka i samtal med Stefan Ingvarsson

Letar du efter en bok för att förnya ditt sommarbibliotek? Vi rekommenderar att du provar Urkällan av Barbara Klicka. Denna drömlika roman av den polska författaren har nu översatts till svenska av Patricia Cukrowska och hade svenskt premiär den 29 juli, utgiven av Prosak Förlag. Nu kommer Barbara Klicka till Stockholm för att prata lite om sitt arbete.
26 08.2021 Evenemang, Litteratur

Europeiska språkdagen 2021! 🗓

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.
28 09.2021 Evenemang, Språk

Chopinafton med polska sånger 🗓 🗺

Marzena Frankowska (sång) och Oleksandr Yankevych (piano) framför sånger komponerade av Frédéric Chopin och en annan världsberömd polsk pianist och kompositör - Ignacy Jan Paderewski, samt några överraskningar ur den svenska sångskatten den 28 juni 2021 kl 17.30 i Paulinska Salen i Strängnäs.
28 06.2021 Evenemang, Musik