3.05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.

Kazimierz Wojniakowski (1771-1812), Antagandet av 3-majkonstitutionen 1791, 1806.


För att få veta mer om konstitutionen och den historiska bakgrunden får du gärna ta del av två korta föredrag i ämnet ”Historikernas debatt”; av historikern och författaren Artur Szulc (på svenska med engelsk textning) och prorektorn vid Vilnius universitet dr. Artūras Vasiliauskas (på engelska) – i samarbete med Litauens ambassad i Sverige.

Proklameringen av 3-majkonstitutionen 1791, av Jan Matejko, Public Domain.

Som ett speciellt komplement till föredragen har vi också nöjet att presentera en kort film av Johan Palmgren där du får träffa Johan Benzelstierna von Engeström som berättar om sina förfäder, framför allt Lars von Engeström – Sveriges första utrikesminister, med direkt koppling till Polen och 3-majkonstitutionen.

Här är länken till de tre ovannämnda presentationerna:


Republiken Polens ambassadör Joanna Hofman och Republiken Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis uppmärksammar den nationella konstitutionsdagen och hälsar varmt välkomna till det digitalsända firandet av 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen.

Programmet som börjar kl. 10.00 den 3 maj 2021 består av inledande tal av Republiken Polens ambassadör Joanna Hofman och Republiken Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis samt medverkan av ärade gäster:

  • Konungariket Sveriges riksdags talman Andreas Norlén
  • Republiken Polens utrikesminister Zbigniew Rau
  • Republiken Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis
  • Konungariket Sveriges kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet Robert Ryberg

Här kan du läsa mer.

3-majkonstitutionen 1791, originaldokumentet, Public Domain.

Vi vill också rekommendera den digitala utställningen ”Constitution of May 3” som berättar bl a om Polsk-litauiska samväldets kris och skildrar den mångnationella staten. Den beskriver även Stanisław August Poniatowskis reformer, delningar av Polen-Litauen, Polens återuppståndelse samt 3-majkonstitutionens betydelse för de kommande generationerna.

Utställningen är tillgänglig online på Google Arts & Culture.

Det finns också en fantastisk möjlighet att få njuta av Teatr Wielkis uppsättning av Stanisław Moniuszkos opera Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) som ska visas online med polska och engelska undertexter.

Läs mer om operan här.

Scheduled Evenemang >Historia

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!
06 02.2023 12 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur