3.05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.

Kazimierz Wojniakowski (1771-1812), Antagandet av 3-majkonstitutionen 1791, 1806.


För att få veta mer om konstitutionen och den historiska bakgrunden får du gärna ta del av två korta föredrag i ämnet “Historikernas debatt”; av historikern och författaren Artur Szulc (på svenska med engelsk textning) och prorektorn vid Vilnius universitet dr. Artūras Vasiliauskas (på engelska) – i samarbete med Litauens ambassad i Sverige.

Proklameringen av 3-majkonstitutionen 1791, av Jan Matejko, Public Domain.

Som ett speciellt komplement till föredragen har vi också nöjet att presentera en kort film av Johan Palmgren där du får träffa Johan Benzelstierna von Engeström som berättar om sina förfäder, framför allt Lars von Engeström – Sveriges första utrikesminister, med direkt koppling till Polen och 3-majkonstitutionen.

Här är länken till de tre ovannämnda presentationerna:


Republiken Polens ambassadör Joanna Hofman och Republiken Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis uppmärksammar den nationella konstitutionsdagen och hälsar varmt välkomna till det digitalsända firandet av 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen.

Programmet som börjar kl. 10.00 den 3 maj 2021 består av inledande tal av Republiken Polens ambassadör Joanna Hofman och Republiken Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis samt medverkan av ärade gäster:

  • Konungariket Sveriges riksdags talman Andreas Norlén
  • Republiken Polens utrikesminister Zbigniew Rau
  • Republiken Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis
  • Konungariket Sveriges kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet Robert Ryberg

Här kan du läsa mer.

3-majkonstitutionen 1791, originaldokumentet, Public Domain.

Vi vill också rekommendera den digitala utställningen ”Constitution of May 3” som berättar bl a om Polsk-litauiska samväldets kris och skildrar den mångnationella staten. Den beskriver även Stanisław August Poniatowskis reformer, delningar av Polen-Litauen, Polens återuppståndelse samt 3-majkonstitutionens betydelse för de kommande generationerna.

Utställningen är tillgänglig online på Google Arts & Culture.

Det finns också en fantastisk möjlighet att få njuta av Teatr Wielkis uppsättning av Stanisław Moniuszkos opera Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) som ska visas online med polska och engelska undertexter.

Läs mer om operan här.

Scheduled Evenemang Historia

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur