12.09.2021 Aktuellt, Polsk konst

2021 är Stanisław Lems år!

Den 12 september 1921, i Lwów, i dåvarande Polen, föddes Stanisław Lem, den främsta representanten för den polska science fiction-litteraturen och en av världens mest lästa science fiction-författare.

Hans böcker har översatts till 41 olika språk (bl a till svenska) och sålts i 27 miljoner exemplar. Han har skrivit bl a Cyberiaden, Solaris och Bajki robotów (Roboternas sagor). Lem skrev oftast om kommunikationsomöjligheter mellan människan och utomjordiska civilisationer och mänsklighetens tekniska framtid. Andra ämnen innehåller idealiska och utopiska civilisationer och problemet med mänsklig existens i en värld där det i stort sett inte finns någonting att göra på grund av teknisk utveckling.


Stanisław Lem föddes 1921 i Lwów (nu Lviv) i en välbeställd läkarfamilj. Staden där den blivande författaren föddes hörde då till Polen, men ligger i dag i Ukraina – gränserna har flyttats många gånger i gränsområdet mellan Polen, Ukraina, Belarus och Litauen. Lem tog studenten 1939, strax före andra världskriget, som i denna del av Europa blev grymt och dramatiskt. Sovjetunionen ockuperade Lwów och införde kommunistiskt styre, under vilket läkarsonen Lem i egenskap av borgare inte kunde komma in på tekniska högskolan som han hade tänkt sig. Med sin fars hjälp lyckades han dock börja studera medicin. Sedan Hitlers styrkor intagit Lwów år 1941 blev Lem tvungen att ta enkla arbeten för att överleva. Efter Hitlers nederlag blev staden åter sovjetiskt område, och dess invånare skulle bli sovjetmedborgare. Familjen beslöt år 1946 att flytta till Polen. Valet föll på Kraków, en stad med lång universitetstradition. Här fortsatte Stanisław Lem sina medicinstudier. Han gick ut utbildningen men genomförde inte de slutliga examensproven. Därefter arbetade han vid Vetenskapsteoretiska konversatoriet, vilket gav honom möjlighet att läsa om den senaste forskningen på olika områden. Redan som student började han publicera dikter och noveller i olika tidskrifter. 1953 gifte han sig med Barbara Leśniak, som var röntgenläkare till yrket. 1968 föddes deras son Tomasz. När Konversatoriet stängde förlorade Lem sin inkomst. När hans science fictionroman Astronauterna blev en oväntad succé började han ägna sig helt åt skrivandet. Han efterlämnade ett stort antal framstående verk. I början skrev han mer konventionella berättelser, sedan kvicka, visionära och formmässigt banbrytande verk, och i slutet av sin karriär essäartade texter i gränslandet mellan filosofi och futurologi. Han nådde världsberömmelse och flera av hans böcker har filmatiserats, bland annat Przekładaniec (engelsk titel: Layer Cake) i regi av Andrzej Wajda (1968), Solaris i regi av Andrej Tarkovskij (1972) och Steven Soderbergh (2000) och The Congress i regi av Ari Folman (2013). Han har också inspirerat nya generationer författare. Mot slutet av sitt liv skrev Lem krönikor som genomsyrades av bitter reflektion över världen och dess framtid. Stanisław Lem dog 2006 i Kraków.


Stanisław Lems litteratur i svensk översättning:

 • Solaris (1961) / Solaris (översättning från tyska Sven Christer Swahn, Bernces förlag, 1973, översättning från polska Johan Malm, Bromberg, 1984)
 • Pamiętnik znaleziony w wannie (1961) / Memoarer funna i ett badkar (översättning Martin von Zweigbergk, Alba, 1980)
 • Niezwyciężony (1964) / Segraren (översättning Strachil Peev, Hedenlans, 1972). Ny uppl. Bromberg, 1987.
 • Cyberiada (1965) / Cyberiaden (översättning Martin von Zweigbergk, Alba, 1979)
 • Dzienniki gwiazdowe (1957) / Stjärndagböckerna (översättning Martin von Zweigbergk, Alba, 1983)
 • Ze wspomnień Ijona Tichego; Kongres futurologiczny (1971) / Den stora framtidskongressen: ur Ijon Tichys minnen (översättning Sven Christer Swahn, Bernce, 1978)
 • Opowieści o pilocie Pirxie (1968) / Rymdpiloten Pirx (översättning Martin von Zweigbergk, Bromberg, 1983)
 • Wysoki zamek (1966) / Det höga slottet: boken om min barndom (översättning Mira Teeman, Bernce, 1977)
 • Katar (1975) / Snuvan (översättning Johan Malm, Alba, 1981)
 • Doskonała próżnia (1983) / Det perfekta tomrummet (översättning Kjell Rehnström, Bernce, 1975)
 • Fiasko (1987) / Fiasko (översättning Martin von Zweigbergk, Bromberg, 1987)
 • Pokój na Ziemi (1987) / Fred på jorden (översättning Martin von Zweigbergk, Bromberg, 1987)


Andra viktiga böcker av Stanisław Lem

 • Eden, 1959
 • Księga robotów (Robotarnas bok), 1961
 • Powrót z gwiazd (Återkomsten från stjärnorna), 1961
 • Bajki robotów (Robotsagor), 1963
 • Summa technologiae, 1964
 • Głos Pana (Husbondens röst), 1968
 • Szpital Przemienienia (Förklaringens sjukhus alt. Förvandlingens sjukhus), 1975
 • Golem XIV, 1981
 • Wizja lokalna (Observation på plats), 1982


Under Lems år hyllar vi en av de mest kända polska författarna i världen med en rad projekt. Ett av dessa projekt är Kinoteka Stockholm med filmfestivalens specialsektion – Lemoteka som just nu pågår i Stockholm. Inom en snar framtid planerar vi flera intressanta projekt relaterade till Stanisław Lem. Mer info kommer snart. Missa inte!


I samband med 100-årsjubileet av hans födelsedag har Narodowe Centrum Kultury – nationellt kulturcentrum i Warszawa förberett en jubileumsutställning som kan laddas ner, skrivas ut, visas samt tittas gratis i Warszawa framför Kordegarda, galleri av Narodowe Centrum Kultury (Krakowskie Przedmieście 15/17). Utställningen kommer att pågå till 30 september.

Mer information på polska här.

Scheduled Aktuellt >Polsk konst

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik