22.11.2021 Aktuellt, Galleri Nobel Prize Museum, Stockholm

Fotoreportage: Poetisk hyllning till Wisława Szymborska på Nobelprismuseet 🗺

I fredags uppmärksammade Nobelprismuseet, i samarbete med Polska institutet, att för 25 år sedan Wisława Szymborska mottog Nobelpriset i litteratur. Det blev en mycket lyckad helkväll inför den fullsatta salongen med både samtal, konsert och filmvisning.
Carin Klaesson, Agneta Pleijel och Stefan Ingvarsson. Foto: Catrina Harling

Det väldigt intressanta samtalet om Szymborskas poesi mellan Nobelprismuseets Carin Klaesson, författaren Agneta Pleijel och kulturskribenten Stefan Ingvarsson kompletterades med uppläsningar av Szymborskas dikter. Det var ett riktigt nöje att Szymborskas främsta översättare till svenska, Anders Bodegård, förgyllde kvällen med sin närvaro.


Publiken kunde passa på och se den nya montern på museet där Wisława Szymborskas föremål presenteras. Föremålen skänktes nyligen till Nobelmuseet, via Polska institutet, av Szymborskastiftelsen i Kraków – Fundacja Wisławy Szymborskiej. De ger en inblick i poetens arbetsprocess och i hantering av uppmärksamheten som Nobelpriset innebar.


Under kvällen, och sedan under hela helgen, kunde man även se kortfilmen ”The Tower of Babel” av den polska regissören Maria Wróż-Prusiewicz som visades i Nobelmuseets filmsal. Filmen ger olika tolkningar av dikten I Babels torn (”Na wieży Babel”) av Wisława Szymborska.


För musiken stod den enastående polska artisten Hania Rani. Hennes intima men storslagna konsert tog publiken med storm och ingen ville att den skulle ta slut.

Tack alla medverkande, Nobelmuseet och den fina publiken!

Scheduled Aktuellt Galleri
Nobel Prize Museum, Stockholm Map

God Jul och Gott Nytt År 2022

Varje år belyser julen vår existens med en magisk glans och sprider ett budskap om hopp och kärlek! Det är en tid då vi tillsammans gläds åt enkla småsaker som gör att livet blir fullt av tillfredställelse och fröjd.
22 12.2021 Aktuellt

EU-julkonsert i Stockholm – fotoreportage 🗓

I tisdags den 14 december i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm kunde man njuta av stämningsfull julmusik som sjöngs på många europeiska språk!
15 12.2021 Aktuellt, Galleri

Preludium inför Nobel – fotoreportage 🗓

Den 9 december 2021 ägde Preludium inför Nobel rum i Kungasalen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kunskapskonserten var en hyllning till Maria Skłodowska-Curies enastående liv och forskning.
10 12.2021 Aktuellt, Galleri