22.11.2021 Aktuellt, Galleri Nobel Prize Museum, Stockholm

Fotoreportage: Poetisk hyllning till Wisława Szymborska på Nobelprismuseet 🗺

I fredags uppmärksammade Nobelprismuseet, i samarbete med Polska institutet, att för 25 år sedan Wisława Szymborska mottog Nobelpriset i litteratur. Det blev en mycket lyckad helkväll inför den fullsatta salongen med både samtal, konsert och filmvisning.
Carin Klaesson, Agneta Pleijel och Stefan Ingvarsson. Foto: Catrina Harling

Det väldigt intressanta samtalet om Szymborskas poesi mellan Nobelprismuseets Carin Klaesson, författaren Agneta Pleijel och kulturskribenten Stefan Ingvarsson kompletterades med uppläsningar av Szymborskas dikter. Det var ett riktigt nöje att Szymborskas främsta översättare till svenska, Anders Bodegård, förgyllde kvällen med sin närvaro.


Publiken kunde passa på och se den nya montern på museet där Wisława Szymborskas föremål presenteras. Föremålen skänktes nyligen till Nobelmuseet, via Polska institutet, av Szymborskastiftelsen i Kraków – Fundacja Wisławy Szymborskiej. De ger en inblick i poetens arbetsprocess och i hantering av uppmärksamheten som Nobelpriset innebar.


Under kvällen, och sedan under hela helgen, kunde man även se kortfilmen ”The Tower of Babel” av den polska regissören Maria Wróż-Prusiewicz som visades i Nobelmuseets filmsal. Filmen ger olika tolkningar av dikten I Babels torn (”Na wieży Babel”) av Wisława Szymborska.


För musiken stod den enastående polska artisten Hania Rani. Hennes intima men storslagna konsert tog publiken med storm och ingen ville att den skulle ta slut.

Tack alla medverkande, Nobelmuseet och den fina publiken!

Scheduled Aktuellt >Galleri
Nobel Prize Museum, Stockholm Map

KÄRLEK, UPPROR OCH ROSMARIN: polsk-svensk musikafton 🗓

Cecilia Dalby Pedersen (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano) har samarbetat med varandra i över 10 år och gett konserter både i Sverige och Polen. Nu bjuder de på en stämningsfull och upplyftande afton med pianomusik, sånger, opera och poesi från 1800-talet och det tidiga 1900-talet, en unik blandning av polska och svenska tonsättare, representanter av både romantiken och modernismen.
25 09.2022 Evenemang, Galleri, Musik

SYNDAFLODEN – SALCIA HAŁAS 🗓

Den 26 augusti publiceras "Syndafloden" (”Potop”), en roman skriven i diktform av den polska författaren Salcia Hałas. Boken översättes till svenska av Patricia Cukrowska och utges av Prosak Förlag (2022). "Syndafloden" berättar en unik historia om tre kvinnor från den polska kuststaden Gdynia som anar en kommande jordens undergång. Vi rekommenderar varmt den apokalyptiska berättelsen fylld med svart humor och fascinerande karaktärer!
26 08.2022 Aktuellt, Galleri, Litteratur

Barbara Kozłowskas konst på Ornö 🗓

MÖRBY GÅRD KONST är en konstnärsdriven plats på Ornö i Stockholms skärgård, en konstnärsdriven förening som är inne på sitt tredje år. Årets utställning ”Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn” är gjord av curatorn och skribenten Camilla Larsson. I utställningen ingår foton av den polska konstnären Barbara Kozłowska. De visas med stöd av och i samarbete med Polska institutet i Stockholm.
06 08.2022 28 08.2022 Evenemang, Galleri, Konst