27.03.2022 Galleri

Fotoreportage: Stödkonsert för Ukraina med Kyiv Soloists

I söndags, den 27 mars, ägde en mycket gripande konsert rum på Konserthuset Stockholm där ukrainsk klassisk musik av bl a Mykola Leontovych, Maxim Berezevsky, Myroslaw Skoryk och Valentin Silvestrov framfördes av ensemblen Kyiv Soloists, National chamber ensemble.

I programmet fanns även internationella tonsättare som Nino Rota och Felix Mendelssohn-Bartholdy. På scenen fick ensemblen sällskap av Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, Eric Ericsons Kammarkör, pianisten Natalya Pasichnyk och en av Sveriges mest kända kompositörer och artister, Benny Andersson från ABBA.


Konserten besöktes bl a av Sveriges kungapar och Ukrainas ambassadör i Sverige.

Konserten var en del av den ukrainska ensemblens europeiska stödturné för Ukraina och kommer att följas av fler konserter i olika konserthus runt om i Sverige bl.a. Uppsala (28 mars), Göteborg (29 mars), Vara (2 april). Alla intäkter från biljettförsäljningen samt de bidrag som kommer in via Radiohjälpen doneras till hjälporganisationer i Ukraina.


Konserten har spelats in för SVT och visades i lördags på SVT1 som en del av reportaget ”Vi spelar för freden”. Du kan se programmet på SVT Play fram till den 29 september.
  

Alla biljettintäkter gick oavkortat till Radiohjälpen för att lindra nöden i Ukraina. Man kunde även skänka pengar under sändningen som fortsatte med den direktsända konserten ”Hela Sverige Skramlar – en insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina” som förutom SVT1 sändes direkt också i TV4 Play, Viaplay, Discovery+, Sveriges Radio P4, Aftonbladet och Expressen. Hela Sverige skramlade in mer än 75 miljoner kronor. Bidrag fortsatte att komma in under söndagen och totalt insamlat, i anslutning till Hela Sverige Skramlar, är per idag 75 805 615 kronor, vilket gör insamlingen till en av de största någonsin i Sverige.

   

Foton: SVT

Evenemanget var ett resultat av ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm, Ukrainska Institutet i Sverige, Eunic Stockholm (tillsammans med Polska institutet i Stockholm), EU-kommissionen i Sverige, Dagens Nyheter och SVT.


Mer information om Kyiv Soloists, National chamber ensemble här.

Scheduled Galleri

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri