27.03.2022 Galleri

Fotoreportage: Stödkonsert för Ukraina med Kyiv Soloists

I söndags, den 27 mars, ägde en mycket gripande konsert rum på Konserthuset Stockholm där ukrainsk klassisk musik av bl a Mykola Leontovych, Maxim Berezevsky, Myroslaw Skoryk och Valentin Silvestrov framfördes av ensemblen Kyiv Soloists, National chamber ensemble.

I programmet fanns även internationella tonsättare som Nino Rota och Felix Mendelssohn-Bartholdy. På scenen fick ensemblen sällskap av Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, Eric Ericsons Kammarkör, pianisten Natalya Pasichnyk och en av Sveriges mest kända kompositörer och artister, Benny Andersson från ABBA.


Konserten besöktes bl a av Sveriges kungapar och Ukrainas ambassadör i Sverige.

Konserten var en del av den ukrainska ensemblens europeiska stödturné för Ukraina och kommer att följas av fler konserter i olika konserthus runt om i Sverige bl.a. Uppsala (28 mars), Göteborg (29 mars), Vara (2 april). Alla intäkter från biljettförsäljningen samt de bidrag som kommer in via Radiohjälpen doneras till hjälporganisationer i Ukraina.


Konserten har spelats in för SVT och visades i lördags på SVT1 som en del av reportaget ”Vi spelar för freden”. Du kan se programmet på SVT Play fram till den 29 september.
  

Alla biljettintäkter gick oavkortat till Radiohjälpen för att lindra nöden i Ukraina. Man kunde även skänka pengar under sändningen som fortsatte med den direktsända konserten ”Hela Sverige Skramlar – en insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina” som förutom SVT1 sändes direkt också i TV4 Play, Viaplay, Discovery+, Sveriges Radio P4, Aftonbladet och Expressen. Hela Sverige skramlade in mer än 75 miljoner kronor. Bidrag fortsatte att komma in under söndagen och totalt insamlat, i anslutning till Hela Sverige Skramlar, är per idag 75 805 615 kronor, vilket gör insamlingen till en av de största någonsin i Sverige.

   

Foton: SVT

Evenemanget var ett resultat av ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm, Ukrainska Institutet i Sverige, Eunic Stockholm (tillsammans med Polska institutet i Stockholm), EU-kommissionen i Sverige, Dagens Nyheter och SVT.


Mer information om Kyiv Soloists, National chamber ensemble här.

Scheduled Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri