27.03.2022 Galleri

Fotoreportage: Stödkonsert för Ukraina med Kyiv Soloists

I söndags, den 27 mars, ägde en mycket gripande konsert rum på Konserthuset Stockholm där ukrainsk klassisk musik av bl a Mykola Leontovych, Maxim Berezevsky, Myroslaw Skoryk och Valentin Silvestrov framfördes av ensemblen Kyiv Soloists, National chamber ensemble.

I programmet fanns även internationella tonsättare som Nino Rota och Felix Mendelssohn-Bartholdy. På scenen fick ensemblen sällskap av Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, Eric Ericsons Kammarkör, pianisten Natalya Pasichnyk och en av Sveriges mest kända kompositörer och artister, Benny Andersson från ABBA.


Konserten besöktes bl a av Sveriges kungapar och Ukrainas ambassadör i Sverige.

Konserten var en del av den ukrainska ensemblens europeiska stödturné för Ukraina och kommer att följas av fler konserter i olika konserthus runt om i Sverige bl.a. Uppsala (28 mars), Göteborg (29 mars), Vara (2 april). Alla intäkter från biljettförsäljningen samt de bidrag som kommer in via Radiohjälpen doneras till hjälporganisationer i Ukraina.


Konserten har spelats in för SVT och visades i lördags på SVT1 som en del av reportaget ”Vi spelar för freden”. Du kan se programmet på SVT Play fram till den 29 september.
  

Alla biljettintäkter gick oavkortat till Radiohjälpen för att lindra nöden i Ukraina. Man kunde även skänka pengar under sändningen som fortsatte med den direktsända konserten ”Hela Sverige Skramlar – en insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina” som förutom SVT1 sändes direkt också i TV4 Play, Viaplay, Discovery+, Sveriges Radio P4, Aftonbladet och Expressen. Hela Sverige skramlade in mer än 75 miljoner kronor. Bidrag fortsatte att komma in under söndagen och totalt insamlat, i anslutning till Hela Sverige Skramlar, är per idag 75 805 615 kronor, vilket gör insamlingen till en av de största någonsin i Sverige.

   

Foton: SVT

Evenemanget var ett resultat av ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm, Ukrainska Institutet i Sverige, Eunic Stockholm (tillsammans med Polska institutet i Stockholm), EU-kommissionen i Sverige, Dagens Nyheter och SVT.


Mer information om Kyiv Soloists, National chamber ensemble här.

Scheduled Galleri

Diplomattjänstens vecka #ForeignServiceWeek med Polska institutet Stockholm

Gårdagens firande av Diplomattjänstens vecka #ForeignServiceWeek med Polska institutet Stockholms vänner från diplomatiska beskickningar i Sverige och några av våra fantastiska samarbetspartners.
21 11.2022 Galleri

Fotoreportage: 50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann”

I månadsskiftet september-oktober 2022 hölls 50-årsjubileet av installationen "Solspann" som skapades i Södertälje Centrum på 70-talet av den polske konstnären Władysław Hasior. Projektet var ett samarbete mellan Södertälje konsthall, Södertälje kommun, ABF Södertälje-Nykvarn, Kulturhistoriska Föreningen och Södertälje och Polska institutet i Stockholm.
29 09.2022 23 10.2022 Galleri

Fotoreportage: Europeiska språkdagen 2022 🗓

Den 27 september firade vi Europeiska språkdagen med ett språkcafé på Europahuset i Stockholm där det erbjöds minispråkkurser i ett tjugotal språk som t.ex. polska, estniska, esperanto, franska, tyska och isländska.
27 09.2022 Galleri