23.04.2022 Design, Evenemang, Film, Konst, Musik Stockholm

Kulturnatt 2022: Polska institutet rekommenderar 🗺

Kulturnatt Stockholm 2022 går av stapeln redan på lördag den 23 april, kl. 18! Då kommer fler kulturverksamheter än någonsin öppna upp sina dörrar med fri entré för alla besökare. I år kan du upptäcka polsk kultur inom ramen för tre extraordinära evenemang: filmfestivalen An Ordinary Day Film Festival, utställningen "TransForms" och föreläsningar om Franz Liszt. Det får man inte missa!

Den 23 april, inom ramen för festivalen An Ordinary Day Film Festival, visas den experimentella filmen ”The world that flew away on the back of the cow” (pol. “Świat, który uleciał na grzbiecie krowy”) i regi av Wojciech Hoffmann. Alla besökare på Studio 44 får även en chans att se utställningen ”Making of” med skulpturer skapade av Wojciech Hoffmann. Utställningen består av figurer av karaktärerna som används i filmen ”The world that flew away on the back of a cow” och är en fysisk representation av det arbetet som ingår i skapandet av en animerad film.

Wojciech Hoffmann och Michał Hudzikowski, representant för filmens producent – Munk Studio, kommer att visa för den svenska publiken hur filmen ’The world that flew away on the back of the cow’ skapades.

19:00 – 19:45 Q&A med Michal Hudzikowski och Nils Claesson

20:00 – 21:40 filmer från Munk Studion

22:00 utställning och samtal med Wojciech Hoffmann

Fri entré med anledning av Kulturnatt Stockholm. Läs mer här.
Under årets Kulturnatt Stockholm kommer Monika Patuszyńska hålla två korta presentationer om hur man jobbar med keramiken. Alla konstälskare kommer att kunna besöka utställningen ’TransForms’ med unika keramikverk som skapades av Monika på galleriet Blås&Knåda.

Monika arbetar med keramik och använder sin egen gjutteknik för att ge liv till unika variationer av klassiskt porslin. I sitt konstnärliga skapande motsätter hon sig upprepning och symmetri som är egenskaper ofta förknippade med brukskonst. Kom till Blås&Knåda på lördag och träffa konstnären själv!

19.00 – 19.15: Monika Patuszyńska visar sin utställning

21.00 – 21.15: Monika Patuszyńska visar sin utställning

Läs mer om utställningen här.
Utställning och föreläsningar om F. Liszt och hans musik av A.G. Sundström, pianist och författare av ”Franz Liszt. Kontrasternas man” (2021). Gatuutställning om enastående kompositörer från Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen.

18:00-24:00 Gatuutställning om kompositörer från Visegrádgruppsländerna

Mer om projektet hittar du här.

För mer info om den lila natten besök Kulturnattens officiella hemsida.

Scheduled Design >Evenemang >Film >Konst >Musik
Stockholm Map

Specialvisning av Roman Polańskis ”Kniven i vattnet”

Varmt välkommen till en speciell visning av Roman Polańskis "Kniven i vattnet" (1962) med foton av den fantastiska polska kameramannen Jerzy Lipman! Evenemanget sker i samband med 60-årsdagen av filmens premiär samt med 100-årsdagen av Jerzy Lipmans födelsedag.
07 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

EU-julkonsert 2022 i Stockholm 🗓

Nu räknar vi ned dagarna till jul! Den första snön har fallit, julpynt syns vid nästan varje hörn och många nynnar redan på julmusik. Varmt välkommen att njuta av den vackra tiden före jul med oss den 12 december kl. 18 på Adolf Fredriks kyrka i Stockholm där den tredje upplagan av EU-julkonsert kommer att äga rum i år.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Musik

Konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and

Den 12 december kl. 10.00 börjar konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ i Publicum på Åbo universitet, adress: Assistentinkatu 7. Konferensen sker på engelska.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia