23.04.2022 Design, Evenemang, Film, Konst, Musik Stockholm

Kulturnatt 2022: Polska institutet rekommenderar 🗺

Kulturnatt Stockholm 2022 går av stapeln redan på lördag den 23 april, kl. 18! Då kommer fler kulturverksamheter än någonsin öppna upp sina dörrar med fri entré för alla besökare. I år kan du upptäcka polsk kultur inom ramen för tre extraordinära evenemang: filmfestivalen An Ordinary Day Film Festival, utställningen "TransForms" och föreläsningar om Franz Liszt. Det får man inte missa!

Den 23 april, inom ramen för festivalen An Ordinary Day Film Festival, visas den experimentella filmen ”The world that flew away on the back of the cow” (pol. “Świat, który uleciał na grzbiecie krowy”) i regi av Wojciech Hoffmann. Alla besökare på Studio 44 får även en chans att se utställningen ”Making of” med skulpturer skapade av Wojciech Hoffmann. Utställningen består av figurer av karaktärerna som används i filmen ”The world that flew away on the back of a cow” och är en fysisk representation av det arbetet som ingår i skapandet av en animerad film.

Wojciech Hoffmann och Michał Hudzikowski, representant för filmens producent – Munk Studio, kommer att visa för den svenska publiken hur filmen ’The world that flew away on the back of the cow’ skapades.

19:00 – 19:45 Q&A med Michal Hudzikowski och Nils Claesson

20:00 – 21:40 filmer från Munk Studion

22:00 utställning och samtal med Wojciech Hoffmann

Fri entré med anledning av Kulturnatt Stockholm. Läs mer här.
Under årets Kulturnatt Stockholm kommer Monika Patuszyńska hålla två korta presentationer om hur man jobbar med keramiken. Alla konstälskare kommer att kunna besöka utställningen ’TransForms’ med unika keramikverk som skapades av Monika på galleriet Blås&Knåda.

Monika arbetar med keramik och använder sin egen gjutteknik för att ge liv till unika variationer av klassiskt porslin. I sitt konstnärliga skapande motsätter hon sig upprepning och symmetri som är egenskaper ofta förknippade med brukskonst. Kom till Blås&Knåda på lördag och träffa konstnären själv!

19.00 – 19.15: Monika Patuszyńska visar sin utställning

21.00 – 21.15: Monika Patuszyńska visar sin utställning

Läs mer om utställningen här.
Utställning och föreläsningar om F. Liszt och hans musik av A.G. Sundström, pianist och författare av ”Franz Liszt. Kontrasternas man” (2021). Gatuutställning om enastående kompositörer från Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen.

18:00-24:00 Gatuutställning om kompositörer från Visegrádgruppsländerna

Mer om projektet hittar du här.

För mer info om den lila natten besök Kulturnattens officiella hemsida.

Scheduled Design >Evenemang >Film >Konst >Musik
Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik