25.09.2022 Aktuellt, Evenemang, Musik

KÄRLEK, UPPROR OCH ROSMARIN: polsk-svensk musikafton

Cecilia Dalby Pedersen (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano) har samarbetat med varandra i över 10 år och gett konserter både i Sverige och Polen. Nu bjuder de på en stämningsfull och upplyftande afton med pianomusik, sånger, opera och poesi från 1800-talet och det tidiga 1900-talet, en unik blandning av polska och svenska tonsättare, representanter av både romantiken och modernismen.

Programmet består av sånger av svenska och polska musikgiganter – den svenska nationalromantikens främsta företrädare Wilhelm Peterson-Berger och Wilhelm Stenhammar, den polska operans fader Stanisław Moniuszko och den världsberömde pianisten och Polens förste premiär- och utrikesminister i det återuppståndna Polen efter första världskriget Ignacy Jan Paderewski – men även av i Sverige sällsynt spelade verk av för den svenska publiken mindre kända polska tonsättare, bl a Maria Szymanowska, en av Europas första kvinnliga professionella virtuospianister som inspirerade unge Chopin och hänförde självaste Goethe med sin otroliga talang och utstrålning.

Ett urval av sonetter skrivna av den polska nationalskalden Adam Mickiewicz på Krim år 1825 under förvisning, som han dömdes till för sin oppositionella verksamhet mot tsarryssland, presenteras både som läsning, i den svenska översättningen av Gregor Wróblewski,samt i form av den musikaliska tolkningen på piano, tonsatt av Stanisław Moniuszko.

Kampen för Polens självständighet är ett tema som hör ihop med de traditionella soldatvisorna som åren 1925-26 sammanställdes och arrangerades för piano av ingen mindre än Karol Szymanowski, en av Polens allra främsta tonsättare, känd t. ex. för sin storslagna opera Kung Roger som år 2019 sattes upp på Kungliga operan i Stockholm, i samarbete med Nationaloperan i Warszawa. Soldatvisorna sjöngs av bl a av deltagare av de två största polska beväpnade upproren – Novemberupproret 1830-31 och Januariupproret 1863-64. Och vissa av dem sjöngs av soldater i de polska legionerna som stred i första världskriget. Många av visorna blev omåttligt populära i mellankrigspolen. Den första av dem har sitt ursprung i 1500-talet.

Ett annat verk med anknytning till 1500-talets Polen är operan Zygmunt August av Tadeusz Joteyko. Librettot om kung av Polen och storhertig av Litauen Sigismund II August bygger på ett drama av Lucjan Rydel (1870—1918). Publiken får höra drottning Bona Sforzas aria ur operan. Bona var Sigismund II Augusts och Katarina Jagellonicas mor och mormor till den polsk-svenske kungen Sigismund Vasa.

Konserten arrangeras som ett samarbete mellan Polska institutet i Stockholm och Kulturhuset RAVINEN.

Plats:

Birgit Nilsson-salen, RAVINEN, Norrviken, Kattviksvägen 231, Båstad

Boka biljetter här!

Medverkande:

Cecilia Dalby Pedersen studerade musikvetenskap vid Göteborgs universitet och Musikhögskolan. Hon tog kyrkomusikerexamen och sångpedagogexamen. Cecilia arbetade som församlingsmusiker i Örgryte gamla kyrka och var engagerad i Torsby pastorat dels som musiker och körledare samt ledare för Torsby vokalensemble. Under drygt 10 år var hon ledare for ungdomskören Credimus och med denna kör har hon spelat in 2 album. Hon har skrivit sånger för kyrkans barnarbete och även sånger för blandad kör. Cecilia har under alla år varit verksam som solist i större och mindre sammanhang.

….

Marcin Dominik Gluch – konsertpianist och dirigent – som har flyttat till Göteborg för 24 år sedan, efter examen som pianosolist på F. Chopins Musikakademi i Warszawa. Han reser mycket och ger konserter både i Sverige och övriga Europa och Afrika. Han har undervisat regelbundet vid kurser för pianister vid olika statliga musikskolor i Polen, Sverige, Litauen, Italien, Schweiz, Frankrike och England och komponerar även musik för piano och andra instrument. I Göteborg jobbar han som pianist i Danscentrum Väst och Svenska Balettskola och är också chefdirigent för Kungälvs Manskör och blandat kör Stämbanden från Mölndal. Från juni 2022 han är också ny dirigent i Odinkör i Göteborg.

Programmet:

Maria Szymanowska (1789-1831)

Fantazja F-dur / Fantasi F-dur (1819)

Stanisław Moniuszko (1819-1872)

Sonety krymskie / Sonetter från Krim (1867) – ett urval

Cisza morska /Stilla hav

Żegluga / Seglats

Burza / Storm

Ruina / Borgruinen vid Balaklava

Pielgrzym / Pilgrim

arrangemang: Piotr Maszyński (1855-1934)

text: Adam Mickiewicz (1798-1855)

svensk översättning: Gregor Wróblewski – Sånger från Krim (2017)

Juliusz Zarębski (1854-1885)

Tarantelle a-moll op. 25 (1885)

Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942)

Marits visor (1896)

Kom bukken til guten

Solen skinner vakkert om kvælden

Holder du af mig

text: Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910)

PAUS

Tadeusz Joteyko (1872-1932)

Frottola Italiana (1925)

drottning Bonas aria ur operan Zygmunt August / Sigismund II August

text: Tadeusz Joteyko
Sonatina nr 3 op.19 nr 1 (cirka 1900)

Wilhelm Stenhammar (1871-1927)

Sånger (1903-1904)

Stjärnöga op. 20 no. 1

Vid Fönstret op. 20 no. 2

Adagio op. 20 no. 5
text: Bo Bergman (1869-1967)

Karol Szymanowski – arrangemang för piano (1882-1937)

Pieśni polskie / Polska sånger (1925-26)

Idzie żołnierz borem, lasem / En soldat går genom skogar

Tam na błoniu błyszczy kwiecie / Där på ängen lyser blomstret

Jak to na wojence ładnie! / Vad fint med kriget!

Leci liście z drzewa / Det faller löv från trädet

Hej, strzelcy wraz! / Hej skyttar, ihop nu!

Ułani, ułani, malowane dzieci / Ulaner, ni bildsköna barn

O mój rozmarynie / Åh min rosmarin

I zabujały siwe łabędzie / Och så gungade de gråa svanarna till

Gdzież to jedziesz, Jasiu? / Vart ska du, Jasiek?

Ignacy Jan Paderewski (1860-1941)

Dwanaście pieśni op. 22 / Tolv sånger op. 22 (1903) – ett urval

Dans la forét

Ton cœur est d’or pur

Le ciel est trés bas

Naguère

Un jeune pâtre

Elle marche d’un pas distrait

text: Catulle Mendès (1841-1909)

Varmt välkommen!

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Musik

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia