20.09.2022 - 25.09.2022 Galleri

Fotoreportage: Filmfestivalen i Gdynia 2022

På Filmfestivalen i Gdynia fanns Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz på plats tillsammans med gäster från den svenska filmbranschen, bl. a. Johan Edström, Anna Lindström & Kasia Piórek. Många intressanta möten har skett, bl a med Michał Hudzikowski från Studio Munka, Katarzyna Madaj-Drozd och Agnieszka Marczewska från den berömda Wajda School samt Magda Hesnel.

Filmfestivalen pågick mellan den 20 och 25 september. Guldlejonen-stattyetten för bästa film fick „The Silent Twins” i regi av Agnieszka Smoczyńska. Silverlejonen gick till filmen ”Filip” i regi av Michał Kwieciński. ”APOKAWIXA” i regi av  Xawery Żuławski kammade hem Guldklon, priset för den mest vågade filmen till formen och innehållet. I mikrobudgetkategorin vann regissören Kamil Krawczycki för filmen „Słoń” (som visas i Stockholm den 7 oktober). Regissören Filip Bajon fick hederspriset för sitt livsverk, Platinalejonen.


from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri