22.09.2022 - 25.09.2022 Galleri

Fotoreportage: Polska författare på Bokmässan Göteborg 2022

I september deltog två berömda polska författare: Marcin Wicha och Krzysztof Siwczyk i årets Bokmässan Göteborg! Ett stort tack för de fyra dagarna fyllda med intressanta samtal om böcker samt diskussioner och debatter om den nuvarande situationen i världen. Det var onekligen en minnesvärd litterär upplevelse!

Den polske poeten Krzysztof Siwczyk deltog i Bokmässans program “Rum för poesi” där tillsammans med andra internationella författare läste han sin poesi. Krzysztofs dikter upplästes även på svenska av den översättaren Mikael Nydahl. Krzysztofs poesi kunde höras även i EUNICs monter där poeten tillsammans med översättaren av hans poesi Julian Birbrajer uppläste dikter från den nya diktsamlingen “Klarskrift och andra dikter” (Prosak Förlag, 2022).

Under den tredje dagen av årets Bokmässan var den polska författaren Marcin Wicha med i seminariet “Ensamhet och isolering – frihet eller fängelse?” där tillsammans med författarna: Corina Oproae (Rumänien) och Andrea Winkler (Österrike) samt med litteraturkritikern Annina Rabe diskuterade han hur begreppet ensamhet förändrats över tid och hur upplevelsen av ensamhet skiljer sig beroende på sammanhanget. Därefter deltog Marcin Wicha i ett samtal med översättaren Patricia Cukrowska i EUNIC monter där publiken kunde få veta mer om boken “Sakerna jag inte slängde” som publicerades i svensk översättning av Prosak Förlag (2022).

Tack igen till alla som deltog, till Bokmässan Göteborg, till EUNIC Stockholm och till förlaget Prosak Förlag! Ett speciellt tack till de enastående Marcin och Krzysztof och till de fantastiska översättarna Julian och Patricia!


from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri