22.09.2022 - 25.09.2022 Galleri

Fotoreportage: Polska författare på Bokmässan Göteborg 2022

I september deltog två berömda polska författare: Marcin Wicha och Krzysztof Siwczyk i årets Bokmässan Göteborg! Ett stort tack för de fyra dagarna fyllda med intressanta samtal om böcker samt diskussioner och debatter om den nuvarande situationen i världen. Det var onekligen en minnesvärd litterär upplevelse!

Den polske poeten Krzysztof Siwczyk deltog i Bokmässans program “Rum för poesi” där tillsammans med andra internationella författare läste han sin poesi. Krzysztofs dikter upplästes även på svenska av den översättaren Mikael Nydahl. Krzysztofs poesi kunde höras även i EUNICs monter där poeten tillsammans med översättaren av hans poesi Julian Birbrajer uppläste dikter från den nya diktsamlingen “Klarskrift och andra dikter” (Prosak Förlag, 2022).

Under den tredje dagen av årets Bokmässan var den polska författaren Marcin Wicha med i seminariet “Ensamhet och isolering – frihet eller fängelse?” där tillsammans med författarna: Corina Oproae (Rumänien) och Andrea Winkler (Österrike) samt med litteraturkritikern Annina Rabe diskuterade han hur begreppet ensamhet förändrats över tid och hur upplevelsen av ensamhet skiljer sig beroende på sammanhanget. Därefter deltog Marcin Wicha i ett samtal med översättaren Patricia Cukrowska i EUNIC monter där publiken kunde få veta mer om boken “Sakerna jag inte slängde” som publicerades i svensk översättning av Prosak Förlag (2022).

Tack igen till alla som deltog, till Bokmässan Göteborg, till EUNIC Stockholm och till förlaget Prosak Förlag! Ett speciellt tack till de enastående Marcin och Krzysztof och till de fantastiska översättarna Julian och Patricia!


from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri