27.09.2022 Galleri

Fotoreportage: Europeiska språkdagen 2022

Den 27 september firade vi Europeiska språkdagen med ett språkcafé på Europahuset i Stockholm där det erbjöds minispråkkurser i ett tjugotal språk som t.ex. polska, estniska, esperanto, franska, tyska och isländska.

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Det var ett utmärkt tillfälle för fler än 600 elever att prova på nya språk och att få veta mer om de språk de redan är bekanta med.

Dessutom under dagen delades ut priset till vinnaren av årets nationella språkdagstävling som anordnades inom ramen för Europeiska språkdagen. Helena Zinck från ABB-gymnasiet i Västerås blev årets vinnare. Juryn imponerades av att Helena kombinerat sina intressen: att lära sig ett främmande språk och dansa balett. Helenas passion för balett har främjat intresset för att lära sig franska, vilket tydligt framgår av arbetet med koreografin i videoklippet. Videons utformning, effekter och musikval är också mycket originella.

En intervju med Helena hittar du här.


Scheduled Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri