21.09.2022 Galleri

Fotoreportage: Poesikväll “Rum för världspoesi” på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm

I samarbete med EUNIC Stockholm anordnade Polska institutet poesikvällen “Rum för världspoesi” den 21 september 2022 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm.

Fyra poeter från olika länder: Corina Oproae (RO), Vaiva Grainytė (LT), Elsa Aids (CZ) och Krzysztof Siwczyk (PL) läste upp sina dikter och samtalade med översättaren, litteraturkritikern och kulturjournalisten Emi-Simone Zawall. Publiken kunde också höra svenska översättningar som upplästes av skådespelaren Nathalie Czarnecki. Kvällen fylldes av musik som spelades av violinisten Emilio Estrada. Evenemanget anordnades av Rumänska kulturinstitutet i samarbete med Polska institutet i Stockholm,  Litauiska institutet/Litauens ambassad, och Tjeckiska centret i Stockholm. 


Scheduled Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri