29.09.2022 - 23.10.2022 Galleri

Fotoreportage: 50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje

I månadsskiftet september-oktober 2022 hölls 50-årsjubileet av installationen "Solspann" som skapades i Södertälje Centrum på 70-talet av den polske konstnären Władysław Hasior. Projektet var ett samarbete mellan Södertälje konsthall, Södertälje kommun, ABF Södertälje-Nykvarn, Kulturhistoriska Föreningen och Polska institutet i Stockholm.

Inom ramen för jubileet ägde flera evenemang rum i Södertälje. Mellan den 29 september och den 23 oktober visades en fotoutställning i Södertälje Centrum och i Kringlans lokaler i Södertälje. På utställningen presenterades bilder och annat arkivmaterial från Södertälje Konsthall som var kopplade till den polske konstnären Władysław Hasior. Den 12 oktober på Spinnrocken i Södertälje höll Julita Dembowska från Tatramuseet i Zakopane (Muzeum Tatrzańskie Zakopane) en föreläsning om Władysław Hasior. Föredraget följdes av premiären av den nya dokumentären om Hasiors vistelse i Sverige då han skapade skulpturen “Solspann”. Den 22 oktober anordnades fackeltåget i Södertälje stadspark för att illuminera ”Hasiors hästar” vid solnedgången.

Ett stort tack till alla som bidrog till organisationen av de fantastiska evenemangen samt till alla deltagare.
Vi ses nästa år!
from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri