29.09.2022 - 23.10.2022 Galleri

Fotoreportage: 50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje

I månadsskiftet september-oktober 2022 hölls 50-årsjubileet av installationen "Solspann" som skapades i Södertälje Centrum på 70-talet av den polske konstnären Władysław Hasior. Projektet var ett samarbete mellan Södertälje konsthall, Södertälje kommun, ABF Södertälje-Nykvarn, Kulturhistoriska Föreningen och Södertälje och Polska institutet i Stockholm.

Inom ramen för jubileet ägde flera evenemang rum i Södertälje. Mellan den 29 september och den 23 oktober visades en fotoutställning i Södertälje Centrum och i Kringlans lokaler i Södertälje. På utställningen presenterades bilder och annat arkivmaterial från Södertälje Konsthall som var kopplade till den polske konstnären Władysław Hasior. Den 12 oktober på Spinnrocken i Södertälje höll Julita Dembowska från Tatramuseet i Zakopane (Muzeum Tatrzańskie Zakopane) en föreläsning om Władysław Hasior. Föredraget följdes av premiären av den nya dokumentären om Hasiors vistelse i Sverige då han skapade skulpturen “Solspann”. Den 22 oktober anordnades fackeltåget i Södertälje stadspark för att illuminera ”Hasiors hästar” vid solnedgången.

Ett stort tack till alla som bidrog till organisationen av de fantastiska evenemangen samt till alla deltagare.
Vi ses nästa år!
from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm 🗓

Årets första generalmöte av EUNIC Stockholm ägde rum den 17 januari på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Representanter från över 15 ambassader och kulturinstitut deltog i det sammanträffandet där de diskuterade EUNICs stora projekt för 2023 och potentiella samarbeten med svenska partners.
17 01.2023 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri