4.11.2022 Galleri

Fotoreportage: Slaniasamfundets höstmöte på NorrPhil 2022

Slaniasamfundets höstmöte ägde rum den 4 november under frimärks- och vykortsutställningen NorrPhil 2022 i Tibble gymnasiums lokaler i Täby. Utställningen har fått väldigt många besökare, från hela Norden och till och med Storbritannien.

Slaniasamfundet har förberett ett innehållsrikt höstmöte som innefattade aktuell presentation av Slaniasamfundets samarbete med Polska institutet och filmvisning av intervjun ”Czeslaw Slania i vänners minnen” där Zygmunt Kuszelewski och Teresa Pawlak delar med sig av personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om mästergravören Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna. Filmen har skapats av Polska institutet i Stockholmen och är tillgänglig online på institutets webbsida.

Man kunde också ta del av ett föredrag av Zlatko Jakuš som graverat mer än 200 svenska frimärken och Jan Larssons presentation om Crowns agents och dess påverkan av Slanias Jamaicamärken.

Utdelning av Slaniasamfundets hedersdiplom till Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och projektledaren Michał Piotrowski har ägt rum under mötet. De har utsetts till Slaniasamfundets hedersmedlemmar ”för enastående insatser i vårdandet av Czesław Słanias minne” som bland annat resulterat i jubileumsantologin. Samarbetet fortsätter i oförminskad takt.

Samfundet hade också ett eget bord bland alla övriga utställare under NorrPhil fredagen den 4 november. Flera av de talrika besökarna på utställningen ansökte om medlemskap i Slaniasamfundet efter att ha besökt samfundets informationsbord.

Scheduled Galleri

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri