4.11.2022 Galleri

Fotoreportage: Slaniasamfundets höstmöte på NorrPhil 2022

Slaniasamfundets höstmöte ägde rum den 4 november under frimärks- och vykortsutställningen NorrPhil 2022 i Tibble gymnasiums lokaler i Täby. Utställningen har fått väldigt många besökare, från hela Norden och till och med Storbritannien.

Slaniasamfundet har förberett ett innehållsrikt höstmöte som innefattade aktuell presentation av Slaniasamfundets samarbete med Polska institutet och filmvisning av intervjun ”Czeslaw Slania i vänners minnen” där Zygmunt Kuszelewski och Teresa Pawlak delar med sig av personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om mästergravören Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna. Filmen har skapats av Polska institutet i Stockholmen och är tillgänglig online på institutets webbsida.

Man kunde också ta del av ett föredrag av Zlatko Jakuš som graverat mer än 200 svenska frimärken och Jan Larssons presentation om Crowns agents och dess påverkan av Slanias Jamaicamärken.

Utdelning av Slaniasamfundets hedersdiplom till Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och projektledaren Michał Piotrowski har ägt rum under mötet. De har utsetts till Slaniasamfundets hedersmedlemmar ”för enastående insatser i vårdandet av Czesław Słanias minne” som bland annat resulterat i jubileumsantologin. Samarbetet fortsätter i oförminskad takt.

Samfundet hade också ett eget bord bland alla övriga utställare under NorrPhil fredagen den 4 november. Flera av de talrika besökarna på utställningen ansökte om medlemskap i Slaniasamfundet efter att ha besökt samfundets informationsbord.

Scheduled Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri