4.11.2022 Galleri

Fotoreportage: Slaniasamfundets höstmöte på NorrPhil 2022

Slaniasamfundets höstmöte ägde rum den 4 november under frimärks- och vykortsutställningen NorrPhil 2022 i Tibble gymnasiums lokaler i Täby. Utställningen har fått väldigt många besökare, från hela Norden och till och med Storbritannien.

Slaniasamfundet har förberett ett innehållsrikt höstmöte som innefattade aktuell presentation av Slaniasamfundets samarbete med Polska institutet och filmvisning av intervjun ”Czeslaw Slania i vänners minnen” där Zygmunt Kuszelewski och Teresa Pawlak delar med sig av personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om mästergravören Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna. Filmen har skapats av Polska institutet i Stockholmen och är tillgänglig online på institutets webbsida.

Man kunde också ta del av ett föredrag av Zlatko Jakuš som graverat mer än 200 svenska frimärken och Jan Larssons presentation om Crowns agents och dess påverkan av Slanias Jamaicamärken.

Utdelning av Slaniasamfundets hedersdiplom till Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och projektledaren Michał Piotrowski har ägt rum under mötet. De har utsetts till Slaniasamfundets hedersmedlemmar ”för enastående insatser i vårdandet av Czesław Słanias minne” som bland annat resulterat i jubileumsantologin. Samarbetet fortsätter i oförminskad takt.

Samfundet hade också ett eget bord bland alla övriga utställare under NorrPhil fredagen den 4 november. Flera av de talrika besökarna på utställningen ansökte om medlemskap i Slaniasamfundet efter att ha besökt samfundets informationsbord.

Scheduled Galleri

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri