3.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Julkonsert av Chorus Polonicus Gothoburgensis

Den 3 december 2022 uppträdde Chorus Polonicus Gothoburgensis under ledning av Wojciech Gluch med en vacker julkonsert i Domkyrkan i Göteborg tillsammans med fantastiska solister!

Varje år uppträder Chorus Polonicus Gothoburgensis i Domkyrkan, Göteborg med polska, svenska och utländska julsånger. Även i år bjöd Poloniacenter till konserten den 3 december och efteråt till det polska huset i Göteborg för att bryta bröd enligt gammal polsk jultradition och prova på polsk julmat. Konserten anordnades av Polonia Center i samarbete med bl.a. Polska Ambassaden i Sverige och Polska institutet i Stockholm.

Mötet var ämnat att initiera en serie med tema “vad polacker och svenskar kan lära av varandra”. Poloniacenter kommer att presentera planer på utformning av dessa möten under de kommande veckorna på deras hemsida. Den första föreläsaren, på januarimötet, blir en historiker – docent Piotr Wawrzeniuk från Försvarshögskolan i Stockholm. Varmt välkommen!


Scheduled Galleri

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri