3.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Julkonsert av Chorus Polonicus Gothoburgensis

Den 3 december 2022 uppträdde Chorus Polonicus Gothoburgensis under ledning av Wojciech Gluch med en vacker julkonsert i Domkyrkan i Göteborg tillsammans med fantastiska solister!

Varje år uppträder Chorus Polonicus Gothoburgensis i Domkyrkan, Göteborg med polska, svenska och utländska julsånger. Även i år bjöd Poloniacenter till konserten den 3 december och efteråt till det polska huset i Göteborg för att bryta bröd enligt gammal polsk jultradition och prova på polsk julmat. Konserten anordnades av Polonia Center i samarbete med bl.a. Polska Ambassaden i Sverige och Polska institutet i Stockholm.

Mötet var ämnat att initiera en serie med tema “vad polacker och svenskar kan lära av varandra”. Poloniacenter kommer att presentera planer på utformning av dessa möten under de kommande veckorna på deras hemsida. Den första föreläsaren, på januarimötet, blir en historiker – docent Piotr Wawrzeniuk från Försvarshögskolan i Stockholm. Varmt välkommen!


Scheduled Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri