7.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Specialvisning av Roman Polańskis ”Kniven i vattnet” (1962). En hyllning till kameramannen Jerzy Lipman 1922-1983.

Onsdagen den 7 december 2022 visades filmen "Kniven i vattnet" av Roman Polański (1962) på Bio Mauritz i Filmhuset Stockholm. Projektet anordnades med anledning av 60-årsdagen av filmens premiär och 100-årsdagen av den enastående polske filmfotografen Jerzy Lipmans födelsedag.

Den speciella visningen introducerades med två utmärkta föredrag av filmexperten prof. Katarzyna Taras från den polska Łódź filmskolan och av filmproducenten Johan Edström. Under de föreläsningarna fick publiken veta mer om bakom kulisserna på filminspelningen av ”Kniven i vattnet” samt även höra ett speciellt meddelande från Eugenia Lipman, frun till kameramannen Jerzy Lipman, som berättade lite mer om sin mans relation till regissören Roman Polański och själva filmproduktionen. Dessutom visade Johan Edström en del av filmutrustningen som användes under filminspelningen. Efteråt visades själva filmen ”Kniven i vattnet” i originalversion med engelska undertexter. Filmen är Roman Polanskis första långfilm inspelad i Polen 1961. Filmen är en psykologisk thriller som satt spår i såväl Polanskis egen karriär, som i thrillergenren i stort. Det var den första polska filmen som Oscarsnominerats i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film (1964).

Projektet anordnas av Polska institutet i Stockholm i samarbete med FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer och IMAGO – International Federation of Cinematographers.


Scheduled Galleri

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri