7.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Specialvisning av Roman Polańskis ”Kniven i vattnet” (1962). En hyllning till kameramannen Jerzy Lipman 1922-1983.

Onsdagen den 7 december 2022 visades filmen "Kniven i vattnet" av Roman Polański (1962) på Bio Mauritz i Filmhuset Stockholm. Projektet anordnades med anledning av 60-årsdagen av filmens premiär och 100-årsdagen av den enastående polske filmfotografen Jerzy Lipmans födelsedag.

Den speciella visningen introducerades med två utmärkta föredrag av filmexperten prof. Katarzyna Taras från den polska Łódź filmskolan och av filmproducenten Johan Edström. Under de föreläsningarna fick publiken veta mer om bakom kulisserna på filminspelningen av ”Kniven i vattnet” samt även höra ett speciellt meddelande från Eugenia Lipman, frun till kameramannen Jerzy Lipman, som berättade lite mer om sin mans relation till regissören Roman Polański och själva filmproduktionen. Dessutom visade Johan Edström en del av filmutrustningen som användes under filminspelningen. Efteråt visades själva filmen ”Kniven i vattnet” i originalversion med engelska undertexter. Filmen är Roman Polanskis första långfilm inspelad i Polen 1961. Filmen är en psykologisk thriller som satt spår i såväl Polanskis egen karriär, som i thrillergenren i stort. Det var den första polska filmen som Oscarsnominerats i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film (1964).

Projektet anordnas av Polska institutet i Stockholm i samarbete med FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer och IMAGO – International Federation of Cinematographers.


Scheduled Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri