9.12.2022 - 11.12.2022 Galleri Zita Folkets Bio

Fotoreportage: European Film Festival 2022 i Stockholm 🗺

Mellan den 9-11 december 2022 anordnades den andra upplagan av European Film Festival i Stockholm! EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionen i Sverige bjöd in på specialvisningar av prisbelönta europeiska filmer på Zita Folkets Bio i Stockholm.

I år presenterades ett urval av 11 fantastiska europeiska filmer, prisbelönta både nationellt och internationellt. Dessutom besöktes festivalen av flera ypperliga filmexperter såsom den polska filmproducenten Michał Hudzikowski från Studio Munka i Polen. 

Årets festival visade filmverk av de nya rösterna av unga europeiska regissörer som fokuserade sig på sådana teman som letandet efter identitet och minne samt på frågan om hur europeisk film positionerar sig till världens förändringar.

Den polska filmen “Bread and Salt” av Damian Kocur (2022) berättade en historia om hur “en ung pianist som lämnat den polska småstadsmentaliteten för musikstudier i Warszawa återvänder dit där de ungdomar som blivit kvar följer i sina föräldrars fotspår och, tyngda av sin klasstillhörighet, hamnar i destruktiva banor.” (källan: Stockholm Film Festival). Tack för alla som kom till den polska visningen och som deltog i en mycket givande diskussion efter filmen! Vi ses nästa år!

European Film Festival anordnas av EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige.


from to
Scheduled Galleri
Zita Folkets Bio Map

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri