9.12.2022 - 11.12.2022 Galleri Zita Folkets Bio

Fotoreportage: European Film Festival 2022 i Stockholm 🗺

Mellan den 9-11 december 2022 anordnades den andra upplagan av European Film Festival i Stockholm! EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionen i Sverige bjöd in på specialvisningar av prisbelönta europeiska filmer på Zita Folkets Bio i Stockholm.

I år presenterades ett urval av 11 fantastiska europeiska filmer, prisbelönta både nationellt och internationellt. Dessutom besöktes festivalen av flera ypperliga filmexperter såsom den polska filmproducenten Michał Hudzikowski från Studio Munka i Polen. 

Årets festival visade filmverk av de nya rösterna av unga europeiska regissörer som fokuserade sig på sådana teman som letandet efter identitet och minne samt på frågan om hur europeisk film positionerar sig till världens förändringar.

Den polska filmen “Bread and Salt” av Damian Kocur (2022) berättade en historia om hur “en ung pianist som lämnat den polska småstadsmentaliteten för musikstudier i Warszawa återvänder dit där de ungdomar som blivit kvar följer i sina föräldrars fotspår och, tyngda av sin klasstillhörighet, hamnar i destruktiva banor.” (källan: Stockholm Film Festival). Tack för alla som kom till den polska visningen och som deltog i en mycket givande diskussion efter filmen! Vi ses nästa år!

European Film Festival anordnas av EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige.


from to
Scheduled Galleri
Zita Folkets Bio Map

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri