9.12.2022 - 11.12.2022 Galleri Zita Folkets Bio

Fotoreportage: European Film Festival 2022 i Stockholm 🗺

Mellan den 9-11 december 2022 anordnades den andra upplagan av European Film Festival i Stockholm! EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionen i Sverige bjöd in på specialvisningar av prisbelönta europeiska filmer på Zita Folkets Bio i Stockholm.

I år presenterades ett urval av 11 fantastiska europeiska filmer, prisbelönta både nationellt och internationellt. Dessutom besöktes festivalen av flera ypperliga filmexperter såsom den polska filmproducenten Michał Hudzikowski från Studio Munka i Polen. 

Årets festival visade filmverk av de nya rösterna av unga europeiska regissörer som fokuserade sig på sådana teman som letandet efter identitet och minne samt på frågan om hur europeisk film positionerar sig till världens förändringar.

Den polska filmen “Bread and Salt” av Damian Kocur (2022) berättade en historia om hur “en ung pianist som lämnat den polska småstadsmentaliteten för musikstudier i Warszawa återvänder dit där de ungdomar som blivit kvar följer i sina föräldrars fotspår och, tyngda av sin klasstillhörighet, hamnar i destruktiva banor.” (källan: Stockholm Film Festival). Tack för alla som kom till den polska visningen och som deltog i en mycket givande diskussion efter filmen! Vi ses nästa år!

European Film Festival anordnas av EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige.


from to
Scheduled Galleri
Zita Folkets Bio Map

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri