12.12.2022 Galleri Adolf Fredriks kyrka i Stockholm

Fotoreportage: EU-julkonsert 2022 i Stockholm 🗺

På måndagen den 12 december på Adolf Fredriks kyrka i Stockholm ägde rum den tredje upplagan av EU-julkonsert!

Det blev en mysig vinterkväll med julstämning när julsångerna framfördes på många olika europeiska språk av flertal begåvade musiker från fler än tjugo europeiska länder! Under konserten kunde publiken följa programmet med hjälp av ett mycket vackert sånghäfte som innehöll bl.a. översättningar av julsångerna till engelska och information om de uppträdande artisterna. Kvällens värdar, Lena Olofsson-Piras och Nikolaos Tsiamis från EU-kommissionen i Sverige berättade också om jultraditionerna i varje land.

Årets polska bidrag “Nie było miejsca dla Ciebie” (sv. Det fanns ingen plats för dig) sjöngs av Tomasz Siegrist som har polska rötter. Han är dirigent för olika körer i Stockholm och Uppsala som är även aktiv som sångare, sångpedagog, tonsättare och organist.

Tack till alla som bidragit till den oförglömliga musikkvällen!
Vi ses nästa år!

OBS! Konserten spelades in och kommer att publiceras online den 18 december 2022 kl. 18 på EU-kommissionens hemsida. Institutet kommer att bifoga en länk till filmen även i den här artikeln.

Julkonserten organiserades av EU-kommissionen i Sverige i samarbete med Europeiska unionens nationella kulturinstitut (EUNIC Stockholm).

Foto: Paweł Kania, Kania NordFOTO
Scheduled Galleri
Adolf Fredriks kyrka i Stockholm Map

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri