12.12.2022 Galleri Adolf Fredriks kyrka i Stockholm

Fotoreportage: EU-julkonsert 2022 i Stockholm 🗺

På måndagen den 12 december på Adolf Fredriks kyrka i Stockholm ägde rum den tredje upplagan av EU-julkonsert!

Det blev en mysig vinterkväll med julstämning när julsångerna framfördes på många olika europeiska språk av flertal begåvade musiker från fler än tjugo europeiska länder! Under konserten kunde publiken följa programmet med hjälp av ett mycket vackert sånghäfte som innehöll bl.a. översättningar av julsångerna till engelska och information om de uppträdande artisterna. Kvällens värdar, Lena Olofsson-Piras och Nikolaos Tsiamis från EU-kommissionen i Sverige berättade också om jultraditionerna i varje land.

Årets polska bidrag “Nie było miejsca dla Ciebie” (sv. Det fanns ingen plats för dig) sjöngs av Tomasz Siegrist som har polska rötter. Han är dirigent för olika körer i Stockholm och Uppsala som är även aktiv som sångare, sångpedagog, tonsättare och organist.

Tack till alla som bidragit till den oförglömliga musikkvällen!
Vi ses nästa år!

OBS! Konserten spelades in och kommer att publiceras online den 18 december 2022 kl. 18 på EU-kommissionens hemsida. Institutet kommer att bifoga en länk till filmen även i den här artikeln.

Julkonserten organiserades av EU-kommissionen i Sverige i samarbete med Europeiska unionens nationella kulturinstitut (EUNIC Stockholm).

Foto: Paweł Kania, Kania NordFOTO
Scheduled Galleri
Adolf Fredriks kyrka i Stockholm Map

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri