12.12.2022 Galleri

Fotoreportage: konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty”

Den 12 december ägde rum konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ på Åbo universitet. Ewa Cybulska-Bohuszewicz från The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences i Warszawa har varit drivkraften bakom evenemanget.

Konferensen sammanföll med att det i år är 460 år sedan Katarina Jagellonicas ankomst till Åbo. Syftet var att undersöka den kulturella transfern mellan Polsk-litauiska samväldet och Sverige och Finland under 1500- och 1600-talet bland annat ur det historiska, kulturhistoriska, litteraturvetenskapliga, lingvistiska och religionsvetenskapliga perspektivet. Ett stort tack till alla fantastiska föreläsare: Anu Lahtinen, Nina Manninen, Eva Mattsson, Peter Sjökvist, Tupu Ylä-Anttila, Marika Pauliina Rasanen, Małgorzata Ciszewska, Michał Kuran, Dariusz Chemperek och Ewa Cybulska-Bohuszewicz!

Konferensen har arrangerats av The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences I Warszawa och Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) vid Åbo universitet i samarbete med Republiken Polens ambassad i Helsingfors och Polska institutet i Stockholm.


Scheduled Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri