12.12.2022 Galleri

Fotoreportage: konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty”

Den 12 december ägde rum konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ på Åbo universitet. Ewa Cybulska-Bohuszewicz från The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences i Warszawa har varit drivkraften bakom evenemanget.

Konferensen sammanföll med att det i år är 460 år sedan Katarina Jagellonicas ankomst till Åbo. Syftet var att undersöka den kulturella transfern mellan Polsk-litauiska samväldet och Sverige och Finland under 1500- och 1600-talet bland annat ur det historiska, kulturhistoriska, litteraturvetenskapliga, lingvistiska och religionsvetenskapliga perspektivet. Ett stort tack till alla fantastiska föreläsare: Anu Lahtinen, Nina Manninen, Eva Mattsson, Peter Sjökvist, Tupu Ylä-Anttila, Marika Pauliina Rasanen, Małgorzata Ciszewska, Michał Kuran, Dariusz Chemperek och Ewa Cybulska-Bohuszewicz!

Konferensen har arrangerats av The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences I Warszawa och Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) vid Åbo universitet i samarbete med Republiken Polens ambassad i Helsingfors och Polska institutet i Stockholm.


Scheduled Galleri

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri