12.12.2022 Galleri

Fotoreportage: konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty”

Den 12 december ägde rum konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ på Åbo universitet. Ewa Cybulska-Bohuszewicz från The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences i Warszawa har varit drivkraften bakom evenemanget.

Konferensen sammanföll med att det i år är 460 år sedan Katarina Jagellonicas ankomst till Åbo. Syftet var att undersöka den kulturella transfern mellan Polsk-litauiska samväldet och Sverige och Finland under 1500- och 1600-talet bland annat ur det historiska, kulturhistoriska, litteraturvetenskapliga, lingvistiska och religionsvetenskapliga perspektivet. Ett stort tack till alla fantastiska föreläsare: Anu Lahtinen, Nina Manninen, Eva Mattsson, Peter Sjökvist, Tupu Ylä-Anttila, Marika Pauliina Rasanen, Małgorzata Ciszewska, Michał Kuran, Dariusz Chemperek och Ewa Cybulska-Bohuszewicz!

Konferensen har arrangerats av The Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences I Warszawa och Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) vid Åbo universitet i samarbete med Republiken Polens ambassad i Helsingfors och Polska institutet i Stockholm.


Scheduled Galleri

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri