15.12.2022 - 19.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Visningar av filmen ”Tobiasz” och möten med teatergruppen Teatr Exit i Stockholm, Umeå och Nattavaara

I december 2022 ägde rum tre filmvisningar av "Tobiasz" i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm, i Svenska Kyrkan i Umeå och i Nattavaara Folkets Hus. Dessutom kunde publiken träffa skaparna bakom filmen, den polska teatergruppen Teatr Exit.

Teatr Exits regissör Maciej Sikorski kom till Sverige för att presentera sin teaterverksamhet samt för att presentera sin senaste film ”Tobiasz” på olika platser, bl a Nattavaara. Nattavaara ligger strax norr om Polcirkeln samt bär ett namn som direkt slog an hos regissör Sikorski som sökte en plats för vilket kan symbolisera budskapet i teater Exits kommande film – Filmen om profeten Elia.

Teatr Exit är en verksamhet där två världar möts. Människor med olika funktionsnedsättningar delar utrymmet med artister med erkända prestationer. Dessa till synes avlägsna utrymmen är förenade med en gemensam passion – teater och musik. Deras möte handlar om ömsesidigt lärande. Först då är det möjligt att verkligen acceptera varandra, det vill säga att utbyta gåvor tillsammans.

De vackra bilderna är tagna av Joanna Porankiewicz-Asplund, Ewa Mickels och Polska institutets biträdande direktör Marta Poznańska som är på plats i både Umeå och Nattavaara. En av de visningarna avslutades även med ett norrsken på den lappländska himlen!

Under besöket filmades en dokumentär om Teaters vistelse i Sverige  👉 https://twitter.com/PLinstStockholm/status/1604842993009270784?fbclid=IwAR30CytJFfF2v0RMcPcwvvCh3jmX6kN770dI8zJFeWZmsi05NXD9evItr3k 

Polska institutet Stockholm var en av projektets samarbetspartners.

from to
Scheduled Galleri

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri