15.12.2022 - 19.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Visningar av filmen ”Tobiasz” och möten med teatergruppen Teatr Exit i Stockholm, Umeå och Nattavaara

I december 2022 ägde rum tre filmvisningar av "Tobiasz" i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm, i Svenska Kyrkan i Umeå och i Nattavaara Folkets Hus. Dessutom kunde publiken träffa skaparna bakom filmen, den polska teatergruppen Teatr Exit.

Teatr Exits regissör Maciej Sikorski kom till Sverige för att presentera sin teaterverksamhet samt för att presentera sin senaste film ”Tobiasz” på olika platser, bl a Nattavaara. Nattavaara ligger strax norr om Polcirkeln samt bär ett namn som direkt slog an hos regissör Sikorski som sökte en plats för vilket kan symbolisera budskapet i teater Exits kommande film – Filmen om profeten Elia.

Teatr Exit är en verksamhet där två världar möts. Människor med olika funktionsnedsättningar delar utrymmet med artister med erkända prestationer. Dessa till synes avlägsna utrymmen är förenade med en gemensam passion – teater och musik. Deras möte handlar om ömsesidigt lärande. Först då är det möjligt att verkligen acceptera varandra, det vill säga att utbyta gåvor tillsammans.

De vackra bilderna är tagna av Joanna Porankiewicz-Asplund, Ewa Mickels och Polska institutets biträdande direktör Marta Poznańska som är på plats i både Umeå och Nattavaara. En av de visningarna avslutades även med ett norrsken på den lappländska himlen!

Under besöket filmades en dokumentär om Teaters vistelse i Sverige  👉 https://twitter.com/PLinstStockholm/status/1604842993009270784?fbclid=IwAR30CytJFfF2v0RMcPcwvvCh3jmX6kN770dI8zJFeWZmsi05NXD9evItr3k 

Polska institutet Stockholm var en av projektets samarbetspartners.

from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).
18 01.2023 Galleri