15.12.2022 - 19.12.2022 Galleri

Fotoreportage: Visningar av filmen ”Tobiasz” och möten med teatergruppen Teatr Exit i Stockholm, Umeå och Nattavaara

I december 2022 ägde rum tre filmvisningar av "Tobiasz" i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm, i Svenska Kyrkan i Umeå och i Nattavaara Folkets Hus. Dessutom kunde publiken träffa skaparna bakom filmen, den polska teatergruppen Teatr Exit.

Teatr Exits regissör Maciej Sikorski kom till Sverige för att presentera sin teaterverksamhet samt för att presentera sin senaste film ”Tobiasz” på olika platser, bl a Nattavaara. Nattavaara ligger strax norr om Polcirkeln samt bär ett namn som direkt slog an hos regissör Sikorski som sökte en plats för vilket kan symbolisera budskapet i teater Exits kommande film – Filmen om profeten Elia.

Teatr Exit är en verksamhet där två världar möts. Människor med olika funktionsnedsättningar delar utrymmet med artister med erkända prestationer. Dessa till synes avlägsna utrymmen är förenade med en gemensam passion – teater och musik. Deras möte handlar om ömsesidigt lärande. Först då är det möjligt att verkligen acceptera varandra, det vill säga att utbyta gåvor tillsammans.

De vackra bilderna är tagna av Joanna Porankiewicz-Asplund, Ewa Mickels och Polska institutets biträdande direktör Marta Poznańska som är på plats i både Umeå och Nattavaara. En av de visningarna avslutades även med ett norrsken på den lappländska himlen!

Under besöket filmades en dokumentär om Teaters vistelse i Sverige  👉 https://twitter.com/PLinstStockholm/status/1604842993009270784?fbclid=IwAR30CytJFfF2v0RMcPcwvvCh3jmX6kN770dI8zJFeWZmsi05NXD9evItr3k 

Polska institutet Stockholm var en av projektets samarbetspartners.

from to
Scheduled Galleri

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri