18.01.2023 Galleri Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert 🗺

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).

Fantastiska solister från Romuald Traugutts Filharmoni i Warszawa – Katarzyna Szymkowiak (mezzosopran), Krzysztof Kur (tenor), Witold Żołądkiewicz (baryton) och Ewa Pelwecka (piano) framförde musik av Chopin, Moniuszko och Ogiński samt autentiska sånger från Januariupprorets tid. Programmet innehöll även framträdanden av kören APRIL AND SWEDISH BELARUSIANS, den litauiska etnografiska ensemblen BITKRĖSLĖ och den ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk. Kvällen inleddes av dikten ”Polen lider” från 1863 uppläst av skådespelaren Björn Sällqvist som är ättling till en polsk deltagare i Januariupproret.

Det blev en rad viktiga och drabbande tal under kvällens början: av Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och Polens ambassadör Joanna Hofman samt Donatas Butkus från Litauens ambassad, Dmitri Vasserman från Belarus folkambassad i Sverige, Natalya Pasichnyk från Ukrainska institutet och Viktoria Plakhotniuk som representerade Ukrainas ambassad.

Efter konserten var gästerna (runt 150 personer) bjudna på en liten mottagning. Under den kunde man ta del av en miniutställning med originalexemplar av titelsidor av Illustrerad tidning från 1863 med träsnitt och texter om Januariupproret, ur Krzysztof Kurs privata samling – som visades i samarbete med Fundacja 1863.PL. Vi presenterade också ett polskt standar från Januariupproret – originalen utlånad till evenemanget av Jolanta Halkiewicz från Stockholm.

Evenemanget arrangeras av Polska institutet i Stockholm tillsammans med Romuald Traugutt Filharmoni och Fundacja 1863.PL och i samarbete med Embassy of Lithuania in Sweden, Belarus folkambassad i Sverige, Ukrainska Institutet i Sverige och Embassy of Ukraine in Sweden samt Historiska museet.

Bilder: Paweł Kania NordFOTO


Scheduled Galleri
Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm Map

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri