18.01.2023 Galleri Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert 🗺

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).

Fantastiska solister från Romuald Traugutts Filharmoni i Warszawa – Katarzyna Szymkowiak (mezzosopran), Krzysztof Kur (tenor), Witold Żołądkiewicz (baryton) och Ewa Pelwecka (piano) framförde musik av Chopin, Moniuszko och Ogiński samt autentiska sånger från Januariupprorets tid. Programmet innehöll även framträdanden av kören APRIL AND SWEDISH BELARUSIANS, den litauiska etnografiska ensemblen BITKRĖSLĖ och den ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk. Kvällen inleddes av dikten ”Polen lider” från 1863 uppläst av skådespelaren Björn Sällqvist som är ättling till en polsk deltagare i Januariupproret.

Det blev en rad viktiga och drabbande tal under kvällens början: av Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och Polens ambassadör Joanna Hofman samt Donatas Butkus från Litauens ambassad, Dmitri Vasserman från Belarus folkambassad i Sverige, Natalya Pasichnyk från Ukrainska institutet och Viktoria Plakhotniuk som representerade Ukrainas ambassad.

Efter konserten var gästerna (runt 150 personer) bjudna på en liten mottagning. Under den kunde man ta del av en miniutställning med originalexemplar av titelsidor av Illustrerad tidning från 1863 med träsnitt och texter om Januariupproret, ur Krzysztof Kurs privata samling – som visades i samarbete med Fundacja 1863.PL. Vi presenterade också ett polskt standar från Januariupproret – originalen utlånad till evenemanget av Jolanta Halkiewicz från Stockholm.

Evenemanget arrangeras av Polska institutet i Stockholm tillsammans med Romuald Traugutt Filharmoni och Fundacja 1863.PL och i samarbete med Embassy of Lithuania in Sweden, Belarus folkambassad i Sverige, Ukrainska Institutet i Sverige och Embassy of Ukraine in Sweden samt Historiska museet.

Bilder: Paweł Kania NordFOTO


Scheduled Galleri
Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm Map

Fotoreportage: Małgorzata Mirga-Tas och Fred Taikon i

Den 29 januari i Hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek ägde ett välbesökt och oerhört intressant och viktigt samtal rum i samband med öppningshelgen för Małgorzata Mirga-Tas soloutställning på Göteborgs Konsthall - mellan den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas och den hyllade barnboksförfattaren Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter.
29 01.2023 Galleri

Fotoreportage – invigningen av Małgorzata Mirga-Tas utställning

Małgorzata Mirga-Tas är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. I sin konst behandlar hon antiziganistiska stereotyper och är särskilt uppmärksammad för sina detaljrika och storskaliga textila verk. Under 2022 medverkade Mirga-Tas med den hyllade utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen. Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågår hennes soloutställning på Göteborgs Konsthall – med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 Galleri

Fotoreportage: Visningar av filmen ”Tobiasz” och möten

I december 2022 ägde rum tre filmvisningar av "Tobiasz" i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm, i Svenska Kyrkan i Umeå och i Nattavaara Folkets Hus. Dessutom kunde publiken träffa skaparna bakom filmen, den polska teatergruppen Teatr Exit.
15 12.2022 19 12.2022 Galleri