18.01.2023 Galleri Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Fotoreportage: Januariupproret 160 år – en konsert 🗺

En vacker och rörande konsert ägde rum den 18 januari 2023 i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm. Den uppmärksammade Januariupproret som bröt ut för 160 år sedan (den 22 januari 1863).

Fantastiska solister från Romuald Traugutts Filharmoni i Warszawa – Katarzyna Szymkowiak (mezzosopran), Krzysztof Kur (tenor), Witold Żołądkiewicz (baryton) och Ewa Pelwecka (piano) framförde musik av Chopin, Moniuszko och Ogiński samt autentiska sånger från Januariupprorets tid. Programmet innehöll även framträdanden av kören APRIL AND SWEDISH BELARUSIANS, den litauiska etnografiska ensemblen BITKRĖSLĖ och den ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk. Kvällen inleddes av dikten ”Polen lider” från 1863 uppläst av skådespelaren Björn Sällqvist som är ättling till en polsk deltagare i Januariupproret.

Det blev en rad viktiga och drabbande tal under kvällens början: av Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz och Polens ambassadör Joanna Hofman samt Donatas Butkus från Litauens ambassad, Dmitri Vasserman från Belarus folkambassad i Sverige, Natalya Pasichnyk från Ukrainska institutet och Viktoria Plakhotniuk som representerade Ukrainas ambassad.

Efter konserten var gästerna (runt 150 personer) bjudna på en liten mottagning. Under den kunde man ta del av en miniutställning med originalexemplar av titelsidor av Illustrerad tidning från 1863 med träsnitt och texter om Januariupproret, ur Krzysztof Kurs privata samling – som visades i samarbete med Fundacja 1863.PL. Vi presenterade också ett polskt standar från Januariupproret – originalen utlånad till evenemanget av Jolanta Halkiewicz från Stockholm.

Evenemanget arrangeras av Polska institutet i Stockholm tillsammans med Romuald Traugutt Filharmoni och Fundacja 1863.PL och i samarbete med Embassy of Lithuania in Sweden, Belarus folkambassad i Sverige, Ukrainska Institutet i Sverige och Embassy of Ukraine in Sweden samt Historiska museet.

Bilder: Paweł Kania NordFOTO


Scheduled Galleri
Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri