13.02.2023 Galleri Rönnells antikvariat, Trygghuset på Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En kväll om Adam Zagajewski på Rönnells antikvariat i Stockholm 🗺

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.

Under kvällen berättade översättaren Irena Grönberg, översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall och poeten Jenny Tunedal om Adam Zagajewski och hans poesi samt presenterade den nya diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023). 

Boken kan köpas på förlaget Norstedts hemsida

Projektet anordnades som ett samarbete mellan Norstedts Förlag, Polska institutet i Stockholm, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Den polske poeten Adam Zagajewski dog 2021, men hans uppmärksammade dikter finns kvar. År 2000 tilldelades Zagajewski Tomas Tranströmerpriset ”För att han på sin resa genom samtidens Europa hävdar den andliga frihetens värden och med mystik och humor sällsamt förenade avtäcker vår okända vardag.”. Hans poesi blev mycket uppmärksammad under åren på den internationella litterära scenen. Han var också ett återkommande namn vid nomineringar till Nobelpriset i litteratur.

Den nyutkomna samlingsvolymen Det sanna livet (Norstedts) innehåller ett urval dikter ur Zagajewskis två sista böcker, tolkade av Irena Grönberg. Det är poesi som rör sig mellan nuet och minnena, Europa och Amerika, den prosaiska döden och oväntade stunder av glädje.

Adam Zagajewski (1945–2021) föddes i Lviv, som då tillhörde Polen, men växte upp i Schlesien och i Kraków. Han studerade filosofi vid Jagellonska universitetet och debuterade som poet 1972. Han flydde till Paris 1981, och utsågs sedermera till gästprofessor i engelska och creative writing vid University of Houston. Vid sidan av flera uppmärksammade diktsamlingar har han skrivit memoarer, novellsamlingar och essäer. (källan: Norstedts)

Priser och utmärkelser:

Tomas Tranströmerpriset, 2000

Neustadtpriset, 2004

Heinrich Mann-priset, 2015

Scheduled Galleri
Rönnells antikvariat, Trygghuset på Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri